Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dziwne zachowanie Mitsubishi Electric MUH/MUCH

35 Odpowiedzi, 32580 Wyświetleń

Yossarian

2010-01-23, 12:42:58
Nowy użytkownik
Witam,

widzę że wątek wzbudza niepotrzebne wzburzenie u szanownych użytkowników.

Więc po kolei
- tommatiz "Czy dobrze rozumiem że w pierwszym pomieszczeniu temp była -9'C ? A w drugim pomieszczeniu temp. ok 4'C? "

Nie - nie do końca jest tak. W obu pomieszczeniach temperatura początkowa wynosi ok +4st, zaś jednostki zewnętrzne są na tej samej ścianie, a termometr pokazywał wczoraj minus 9st. Więc zakładam że urządzenia mają bardzo zbliżone warunki pracy.

-r11 - "Moim zdaniem brak wydajności do istniejących warunków. A jeżeli jest inaczej , to istnieje takie coś jak gwarancja".

Po części się z zgadzam. Jedna jednostka dmucha ciągle powietrzem o temp +18st C i NIE OCZEKUJĘ iż w -9st zrobi mi upał w pomieszczeniu 45m2 - zdecydowanie brak wydajności w tych warunkach. Kupując liczyłem się z tym i nie mam nic przeciwko. Zakładam że ten zestaw jest sprawny. Krótko mówiąc ten zestaw w warunkach GRANICZNYCH PODAWANYCH PRZEZ PRODUCENTA działa i potrafi podnieść temperaturę o kilka stopni - powiedzmy z 4 do 8 w 2-3 godziny. Gdy było -5 na dworze osągnął w środku jakieś +10, a w samej strefie nadmuchu +14.
WIĘC JESZCZE RAZ - uważam że zestaw jest sprawny, możliwe że ma za małe ciśnienie
Druga jednostka - dmucha powietrzem o temp 16-18st przez 5 minut na godzinę - i TUTAJ ZAKŁADAM że jest problem(choć mogę się mylić) bo na chłopski rozum gdyby zamienić jednostki miejscami, to ile stopni bym uzyskał w pomieszczeniu 24m3 z zestawu który nagrzewa do +8-10 st pomieszczenie 112m3 bez drzwi i z piecem??? A w tej chwili otrzymujemy podniesienie temperatury z +3 do może +5stC.
Masz racje - jest gwarancja - nawet 5 letnia. Sęk w tym że lubię wiedzieć a czuję się trochę zrobiony przez firmę która montowała - bo stwierdzili że oba są okey. Ale zaraz zastrzegli że jak się zrobi cieplej to podjadą i wtedy w chłodzeniu sprawdzą ciśnienia. Ogólnie z zachowania Panów montażystów wynika że jest coś nie tak, ale po telefonie od szefa musieli coś powiedzieć i jechać dalej.
ALe jest jeszcze taki drobny myczek że nie jesteśmy rozliczeni za montaż urządzeń, i po prostu chciałbym wiedzieć na czym stoję. Bo niestety nie przyjmuję do wiadomości że Pan monter powie i tak jest. Dlatego pytam na forum fachowców, rozumiem że zapewne jest podobna sytuacja jak z lekarzami - przynajmniej część specjalistów będzie zazdrośnie strzegła tajemnic fachu i prędzej pójdzie do grobu aniżeli je komukolwiek zdradzi, ale po przejrzeniu forum, sądzę że jest też grupa osób dla których jest to po prostu zagadka którą można spróbować w ramach swej wiedzy rozwiązać.
Być może część z Was poczuła się urażona, ale ta cześć zachowuje się trochę jak primaballeriny.

- mg "W instrukcji obsługi jest napisane w jakich temperaturach urządzenie może być eksploatowane"

Szczerze mówiąc nie mogę znaleźć jednego parametru - temperatury wewnętrznej pomieszczenia. Zewnętrzna tak jak pisałem -9 (suchy)/-8(mokry).
W tych warunkach oba zestawy zaczynają pracę, z tym że jeden ma efekty pracy a drugi nie. Wiem - ostatecznie zostaje serwis ale chcę zasięgnąć rady od kogoś z grona ludzi się tym zajmujących. - Stąd mój post.

- byniom "Nie wiem jak jest w MHI .."
Dzięki za docenienie poematu. Sprawdzę twoją sugestię - jak się zestaw zachowa jak najpierw podniesiemy temperaturę wewnątrz chociaż IMHO skoro jeden set ma gdzieś od jakiej temperatury zaczyna to dlaczego drugi stroi fochy? I jeszcze nadmienię co już wspomniałem - bezpośrednio po pierwszym uruchomieniu oba zestawy działały tak samo tzn dmuchały bez wydajności. Dopire przy próbie dopełnienia zaczęły się problemy - ale nie wiem czy należy to wiązać z samym faktem dobijania.

- bartek2700 - o jakie switche ci chodzi? Jedynie przełączaliśmy je w trybie awaryjnym/emergency. Faktycznie panowie przy uruchamianiu przestawiali je też z pilotów w tryby grzania/chłodzenia - ale chłodzenie oczywiście się nie odpalało.

- r11 - "Ludzie.Kupcie dobre klimy ,I wynajmujcie fachowców"

Mitsubishi to szajs?? Nie wiedziałem tego wcześniej, co za "badziewne" forum, wcześniej pisali że Mitsubishi, Toshiba, Fujitsu to zdaje się najwyższa półka.
Zdecydujcie co piszecie...
Oczywiście nie bierzemy tego do serca.

"wynajmujcie fachowców" - tak jak napisałem wziąłem zenka spod budki z piwem.... Firma działa od 1994r, robią hotele, robili i jeden z wielkich urzędów w łodzi, sam od nich kupiłem 3 urządzenia, jedno działa bez problemu, drugie też w zasadzie (to ten mój set który dmucha). Może i leszcze jakieś, bo wielkim profesjonalizmem się nie wykazali - zostawili klienta z kłopotem, ale u licha - to naprawdę nie był zenek.. mieli pompy, manometry butle, nawet własną drabinę, co nie zawsze się FachowcoM zdarza..

- radekklimat - "Klimatyzator jak sie uruchamia to wszelkie sprawdzania jego parametrow najlepiej wykonac w funkcji chłodzenia"

To wydają się sensowne pytania, ale nie jestem w stanie ci udzielić pewnej odpowiedzi. W spoczynku manometr NC pokazywał ok 0stc czyli 7bar ( patrzę w tej chwili na jakiś manomentr NC i z niego biorę skalę z tego co pamiętam z temperatur. Bo samych wartości ciśnienia - nie zapamiętałem. I niestety mam też inny manometr na zdjęciu, więc o ile optycznie pamiętam położenie wskazówki - to pewności co do wartości nie mam - więc mogą tu być bzdury (choć w95% jestem pewien tego co widziałem)

Wszystko co piszę poniżej obowiązuje do temepratury -7 do -9stC na zewnątrz - w takiej z nimi walczyliśmy

Po załączeniu sprężarki - na chłodzeniu - ciśnienie leciało w dół i tu mam największy problem do ilu na oko - do około 50psi czyli 3,5 bara. Czy dużo więcej, czy mniej, czy było stałe (raczej w miarę tak, choć zdarzyło się że skoczył ale to jeden raz jak widziałem). Z tego co ja zauważyłem - w instrukcji stoi że powinien pracować jakieś 30minut, a po około 10 minutach sprężarka się wyłączyła. Na co też klęli monterzy. W tym czasie dobijali też gazu i tutaj zakończyło się to przeładowaniem układu.

tryb grzania - to start przy ok 7barach i wzrost ciśnienia do ok 350psi czyli 24bar (a nawet więcej) - na skali jest temp 45stC - taką zapamiętałem i rury też na dotyk mają taką temperaturę. Tutaj teraz przypomina mi się jedna jeszcze anomalia - mianowicie w drugim - tym działającym zestawie jest tak że ciśnienie rośnie rośnie rośnie do ok 15-18 bar, po czym załacza się jednostka wewnętrzna i ciśnienie leci w dół do ok 13 bar i pozostaje stabilne. A w tym zestawie z problemami - tak jak napisałem 24 bar i się trochę buja góra dół.

- HVAC - "a może konkretny tym .."

Tak jak już napisałem - nie oczekuję cudów - przy -9st nie chcę aby mi zrobił +30 w środku bo to niemożliwe. Rozumiem doskonale że to WARUNKI GRANICZNE (choć gwarantowane) i jeden działa (18st nadmuchu ciągłego) a drugi nie (tzn nadmuch też chwilowe 18st ale 5 min/h) . I jeden podnosi temperaturę o 3-4 st w pomieszczeniu 112m3 nieszczelnym a drugi nie podnosi temperatury w pomieszczeniu 6 razy mniejszym, szczelnym i z wymienionymi oknami.
Chyba 3,7kW to powinno ogrzać pomieszczenie 12m2(24m3)???

To by było na tyle odpowiedzi - mam nadzieję że coś podsuną, gdyby były jakieś pytania - śledzę wątek.

Dokańczając jeszcze - symbole urządzeń
2x MCFHGA35VBE1 - to jednostki wewnętrzne
MUCFH - GA35VBE1 - to jest jednostka zew z problemami rok prod 12.2004
MUH -GA35VBE3 - a to jednostka zew która sobie dmucha rok prod 08.2008

Jestem z Łodzi, więc jeśli ktoś ma wolny czas i chęć zerknąć na to - to proszę o kontakt na priva. Na razie nie wzywam nikogo do serwisu bo tak jak pisałem - jeszcze się muszę z Panami rozliczyć.

- mg - jeszcze sprawdziłem dokładnie instrukcję - przy temperaturze indoor w sekcji grzanie stoi "-" (minus) co chyba oznacza że nie interesuje urządzenia temperatura wewnętrzna. I to samo stoi na tabliczce znaminowej.

Pozdrawiam wszystkich i miłej soboty!!
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa