Serwis który to montował twierdzi że parametry może sprawdzić manometrami jeżeli będzie cieplej bo musi to sprawdzić na chłodzeniu . Tak się robi dlatego że Króciec serwisowy jest jeden i w momenie przełączenia na grzanie manometry będą podawały parametry tłoczenia a żeby stwierdzić czy urzadzenie ma dostateczną ilość czynnika trzeba mierzyć na ssaniu więc na chodzeniu i teraz jeszcze taki szczegół że w trakcie chłodzenia w takich temperaturach czynnik jest przechłodzony i tez pomiar nie wiele da chyba że by był zamontowany w jednostce zewnętrznej rekulator wentylatora skraplacza który ograniczał by przechłodzenie czynnika. Co do temperatury w środku pomieszczenia to myślę że większość producentów będzie mieała zbliżoną do tych wartości które podałem wczęsniej i jeżeli jednostka jest za mała to w tak niskich temperaturach nie dogrzejesz tego pomieszczenia. To tak jak by farelkiem chciał dogrzać jakiś wielki garaż. Z tego co podajesz to jedna jednostka jest starsza i możliwe że pracuje jeszcze na R22 choć prawdę mówiąc przy dostatecznej ilości czynnika nie ma to znaczenia . Myślę że cały czas jest problem z tymi warunkami jekie są tam wytworzone . Najprostrzym sposobem osoby które to montowały to żeby stwierdzić prawidłowa ilośc czynnika to powinny odciągnąć to co jest , zważyć i napełnic prawidłową ilością bo takie dobijanie czy upuszczanie w tych warunkach to mija sie z celem no chyba że na ten czas podlączą regulator wentylatora skraplacza i bęą kombinować napełnić na manometry ale to i tak będzie trochę nie prawidłowe ze względu tej niskiej temperatury w pomieszczeniu . Czynnik powracający do sprężąrki bęzie miał niskie ciśnienie ze względu też przechłodzenia w pomieszczeniu. Trochę dziwi mnie jedno że skoro jednostka wewnętrzna sie załącza to znaczy że ilość czynnika jest w miare prawidłowa dlatego że większość układów pracuje tak że przy zbyt małej ilości czynnika nie powinien załączyć sie wentylator jednostki wewnętrznej jeżeli nie uzyska około 40 st na wejściu do parownika.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY