Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ogrzanie sali 300m3

61 Odpowiedzi, 97880 Wyświetleń

Bogdan_New_Jersey

2010-02-22, 02:30:59
Zaawansowany użytkownik
9x11=99m2 czyli 1080feet2, wysokość jest w tym przypadku standartowa 3m (9,5feet)
Ogrzewanie przy tej powierzchni, izolacji, ilości świateł w klimacie umiarkowanym gdzie średnia temperatury waha się około -5oC (23oF) zimą i osób które tam będą przebywać (każdy człowiek oddaje ciepło) wystarcza 50-60 tyśBTU przepraszam nie potrafię tego przeliczyć na kilowaty które są używane w Polsce. Klimatyzacja 2,5tony czyli 30 tysBTU
(proszę nie mylić BTU ogrzewania i klimatyzacji jest to całkiem cos innego)
W tym rejonie którym ja żyje zastosowano by ogrzewanie nadmuchowe tak zwany Hot-Air ponieważ zwykłe grzejnik mają naturalną cyrkulacje powietrza i zagrzanie tej powierzchni zajmie dużo czasu, przy ogrzewaniu nadmuchowym ten proces zajmie mniej czasu. Będzie bardziej ekonomiczny.
Ja bym użył w tym przypadku jednostkę wewnętrzną (air handler) z zamontowaną nagrzewnicą wodną (coil) temperatura wody na nagrzewnicy powinna być 70-80oC 160-180oF
jeżeli jest piec na wodę warto jest użyć go, spadną nam koszty montażu nowego systemu
Kanały (air duct) powinny być zaizolowane z zewnątrz izolacją o grubości 3 cale na całej długości i na pierwszych pięciu stopach wewnątrz (czarna sztywna izolacja) żeby wyciszyć prace systemu, co trzy metry powinna odchodzić ta rura 8cali (kanał) okrągła na zewnątrz pomieszczenia na lewą i prawa stronę mówimy o ścianie 11m czyli mamy 6 kratek wylotowych. Po środku tego pomieszczenia trzeba zamontować cztery powroty o wielkości 8cali lub jeden centralny o wielkości 16cali.
Wszystkie kratki (te wyloty) montujemy na suficie , sufit podwieszany jest do tego idealną sprawą.
Przy rozłożeniu w ten sposób kratek w tym pomieszczeniu powietrze zostanie w prowadzone w ruch nie odczuwalny dla osób tam przebywających.
Nie używajcie żadnych kurtyn powietrznych one służą dobrze ale w innych miejscach a nie w sali konferencyjnej

Gwarantuje Ci ze ten system będzie bardzo cichy i ekonomiczny
a mamy w jednym systemie klimatyzacje centralną i ogrzewanie

Przepraszam jeżeli użyłem błędnych pojęć w języku Polski specjalnie używałem również pojęć angielskich dla sprawdzenia mnie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-02-22, 02:56:41 przez Bogdan_New_Jersey.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa