HVAC napisał(a):To co opisałem to wynika z mojego doswiadczenia w tej branzy i nie musisz sie do tego stosowacradekklimat napisał(a):Klimatyzatory grzeja skutecznie do temperatury -5 na dworze natomiast ponizej tej temp grzanie jest nieopłacalne i nie ma zadnego rozwiazania do grzania na -20 czy spotkałem sie nawet na -25 sa to poprostu bzdury i naciaganie klientato kolego modelatorze czym się opłaca ogrzewać?
Temperatura na wylocie z parownika podczas grzania przy -5 na dworze zmierzona 55 stopni dla R407C
samej sprezarce nic sie nie stanie.
czo jest tańsze, w miarę spadku temperatur?
moim, zdaniem niczy się nie opłaca ogrzwać bo wszystko kosztuje!
czy zapłace o 100 więcej za prąd, czy za 50 kupię opału i zatrudnie Zenka żeby mi palił, czy kupie drewna i zapłace za przygotowanie to i tak nie ma zbyt dużych różnic - wszystko jest drogie.
a tak w ogóle, jeżeli temat dotyczy grzania to po jaki ch.. piszecie o winterkitach i chłodzeniu całorocznym?
od 10 lat w żadnym hitachi nie padła sprężarka z powodu grzania, nigdy nie widziałem aby w dokumentacji hitachi był zapisa, żeby montować grzałkę extra - grzałki są montoane fabrycznie tam gdzie są potrzebne.
Ja tez mogłbym grzac sie klima przy -15 ale po co jak gaz jest w tym momencie tanszy.
Jezeli uwazasz ze nie opłaca grzac sie niczym to nie grzej przeciez nie mi jaja zmarzna

ja mam ciepło w domu w zime bo zapierda..lem na to cały sezon i kropka
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY