Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zatkana klima...

63 Odpowiedzi, 59731 Wyświetleń

jacek 64

2010-02-24, 19:04:31
Zaawansowany użytkownik
Wracam do tematu :
Byłem po raz kolejny przy wadliwej jednostce. Nie nastawiałem się na wymianę gazu – miałem tylko czas na obserwacje..

Przekazuję co mi się udało ustalić : Ponieważ użytkownik wcześniej zaznaczał , że jednostka może być nieszczelna – więc odczekałem prawie miesiąc spodziewając się ubytku. Na miejscu nie znaleźliśmy śladów wycieku. To co proponował kolega… - podgrzaliśmy filtr odwodnieniowy aby ewentualnie odparować wilgoć w układzie i sprawdzić czy ciśnienie po stronie gazowej nie wzrośnie. Nic nie drgnęło -2 bary po stronie gazowej , 12 po cieczy. Agregat pracuje , chłodzenie działa . Parownik trochę się obladza. A agregat jest gorętszy od jednostki sprawnej, stojącej obok

Ponieważ od początku były podejrzenia o wyciek - to w tym przypadku możemy to wyeliminować. Minął miesiąc i układ pracuje identycznie. Co ciekawe –każdy kto wcześniej uzupełniał układ –to uzupełniał cieczą i układ zawiera normalny czynnik - tak sądzę ……….Najbardziej intrygujące są ciśnienia . Chodzi o ciśnienia postojowe : Na jednostce sprawnej w czasie postoju ciśnienie po stronie gazowej jest ciśnienie 5,6 na cieczy 7 . Po wystartowaniu po stronie gazowej 3,8 na cieczy 8-9 . W jednostce wadliwej na postoju 3,8 po stronie gazowej i 7 na cieczy. Po wystartowaniu 2 bary na stronie gazowej i 13 na cieczy. Temperatura powietrza poniżej zera. Nie potrafię wytłumaczyć niskiego ciśnienia na postoju po –tylko 3,8 bar . Jeżeli ja sam wtłoczyłem do układu 4 kilogramy ponad miesiąc temu. Ciśnienie na postoju powinno być wyższe. Nadal jestem sceptycznie nastawiony do wymiany całości gazu – bo nie było wycieku. Z dokładniejszego wywiadu dowiedziałem się , że uzupełniano czynnik w kwietniu i lipcu oraz cytuję „ Wymiana regulatora temperatury skraplania w jednostce zewnętrznej klimatyzatora YORK na Sterowni M3 lipcu 2009”. A moje działanie to 4 kg gazu w grudniu .Podejrzewam że ekipy napotykały niskie ciśnienie i dokładały gazu…Jeżeli wymienię gaz na nowy i osuszę układ i będę miał to samo – to co wtedy ?

To czego nie wiedziałem miesiąc temu ( wichajster) to Danfos EVR 3 zawór elektromagnetyczny. Kolejno na rurze mamy zamontowany wziernik, filtr odwodnieniowy, i ten zawór.

Planuję w przyszłym tygodniu wymienić gaz …..
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa