Jeżeli dobrze rozumiem, to chcesz chłodzić urządzenia znajdujące się w szafach sterowniczych. Wtedy warto przemyśleć systemy, które chłodzą tylko i wyłącznie wnętrza szaf. Przykładowe urządzenie wygląda jak dostawka z boku szafy (lub między nimi) i chłodzi tylko i wyłacznie wnętrze szafy. Dodatkowo powietrze zimne jest kierowane w ten sposób, by optymalnie chłodzić znajdujące się w nim urządzenia. Nie potrzebujesz wtedy podłogi technicznej gdyż urządzenia te działają "na" wodę lodową. Mankamentem jest to, iż wymaga to zakupu nowych szaf sterowniczych współpracujących z systemem. Innym wyjściem są kompaktowe wymienniki ciepła (również na wodę lodową) które montuje się na ścianie lub dachu szafy sterowniczej. Odpada wtedy zakup nowych szaf i również może się to odbyć bez podłogi technicznej. Mankamentem tego wyjścia jest to, iż urządzenia te mają nieporównywalnie mniejszą moc od pierwszego rozwązania. Pozostają dwa pytania.
1. Jakie jest rzeczywiste zapotrzebowanie na chłód, jeżeli jest to w granicach 5-7kW to można wybrać te kompaktowe wymienniki ciepła (choc zawsze można zamontować po 2 na szafę.)
2. Poniekąd związane z pierwszym. Czy ten chiller który już tam jest rzeczywiście jest obciążony w 100%, czy da się z niego jeszcze trochę tych kilowatów "wyciągnąć. Jeżeli się nie da to pozostaje zakup drugiego agregatu dla serwerowni.
Wydaje mi się, że każde rozwiązanie na wodę lodową będzie lepsze od systemu freonowego, a już na pewno od klimy.
Warszawa to kawałek drogi ode mnie ale jeżeli chcesz skontaktuję Cię z ludźmi którzy się tym zajmują z Twoich okolic
Teraz doczytałem, że szacujesz zapotrzebowanie na 30kW. To klimatyzacja precyzyjna jest chyba najlepszym wyjściem, gdyż znam systemy które sobie z tym poradzą nawet jak upakujesz to wszystko do jednej szafy. Wtedy nie przejmujesz się klimatyzacją pomieszczenia (1 mały klimakonwektor odpowiednio dobrany i po problemie)
Pozdrawiam
1. Jakie jest rzeczywiste zapotrzebowanie na chłód, jeżeli jest to w granicach 5-7kW to można wybrać te kompaktowe wymienniki ciepła (choc zawsze można zamontować po 2 na szafę.)
2. Poniekąd związane z pierwszym. Czy ten chiller który już tam jest rzeczywiście jest obciążony w 100%, czy da się z niego jeszcze trochę tych kilowatów "wyciągnąć. Jeżeli się nie da to pozostaje zakup drugiego agregatu dla serwerowni.
Wydaje mi się, że każde rozwiązanie na wodę lodową będzie lepsze od systemu freonowego, a już na pewno od klimy.
Warszawa to kawałek drogi ode mnie ale jeżeli chcesz skontaktuję Cię z ludźmi którzy się tym zajmują z Twoich okolic
Teraz doczytałem, że szacujesz zapotrzebowanie na 30kW. To klimatyzacja precyzyjna jest chyba najlepszym wyjściem, gdyż znam systemy które sobie z tym poradzą nawet jak upakujesz to wszystko do jednej szafy. Wtedy nie przejmujesz się klimatyzacją pomieszczenia (1 mały klimakonwektor odpowiednio dobrany i po problemie)
Pozdrawiam
.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY