Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pompa ciepła jako klimatyzacja w domku jednorodzinnym

32 Odpowiedzi, 43044 Wyświetleń

R-40

2010-04-20, 18:57:24
Zaawansowany użytkownik
tommatiz napisał(a):
seniorbiovital napisał(a):kolego tommatiz, chyba toshiba raczej jest głównym dystrybutorem, jakieś 3 lata temu gdy łączyli się CARRIER i TOSHIHA to radzie CARRIER-a zasiadło 90 procent ludzi z toshiby :-)

z innej beczki.
koszt ogrzania klimatyzatorami typu split inverter ( dom 120 m2) miesięcznie wynosi 1000 zł, koszt inwestycji około 40 tysięcy złotych, oczywiście najtańsze urządzenia, żadne układy VRV/VRF nie wchodzą w grę, są droższe o około 30 procent.Fancoile od najtańszego układu sa i tak droższe o około 10 procent. Robiłem analizę dla domku w Konstantynowie Łódzkim.rozważałem to na układzie LG - Therma V. Problem w wykonaniu wynikał dla mnie w rozprowadzeniu grzejników.To całkiem inna branża, hydrauliczna.Nie chciałem się rozwijać w tym kierunku, bo później jest kanalizacja i woda. Zrobiłem kosztorys na splitach.Jeśli się ktoś ogrzewał do tej pory zwykłymi grzejnikami to klima jest fajna, ale jeśli ma płacić 1000 zł misięcznie za prąd to sam osobiście polecam piec na groszek, można zimą chodzić nago po domu.
Osobiście nie polecam układów typu studnia lub wymiennika ziemnego, za dużo złych opinii o tym słyszałem i ich wydajność wydawała mi się zawyżona
Kolego seniorbiovital dokładne połączenie dwóch korporacji miało miejsce na przełomie 2000r a jeżeli chodzi o dokładną ilość rady ile której to dokładnei nie powiem ale większośc była ze strony carriera. Jak byś tak dokładnie poszukał to pierwsza Toshiba w Polsce była w dystrybucji Crown International. Te Twoje dane są troszkę nie dokładne Smile. Pzdr
VRV/VRF Co to znaczy.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa