Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja na balkonie

47 Odpowiedzi, 60644 Wyświetleń

Fujitsu Szczecin

2010-05-26, 17:56:00
Top użytkownik
exec napisał(a):
patusX napisał(a):No tak jest napisane ale próznie przydało by sie zrobic wrecz napewno ją zrób zeby urzadzenie chodzilo dobrze
Widzisz - zrobić próżnie to trzeba płacić za montaż, a wtedy nie ma sensu brać urządzenia do samodzielnego montażu. I bądź tu mądry... Wink
Witam

Jak przeczytałem klima do samodzielnego montażu przypomniała mi się przygoda z przed 2 lat, opisałem ją kiedyś w poście.
Zacytuję:

Zadzwonił wczoraj do mnie klient. ,,...Czy mógłby pan przyjechać dobić gazu. Założyłem sobie klimatyzację Akai do samodzielnego montażu wedle polecenia przez sprzedawce w jednym ze sklepów w Szczecinie. Sprzedawca powiedział że w ten sposób zakładał u ojca i wszystko fajnie chodzi. Ja zamontowałem sobie ją ze szwagrem w kwiaciarni a chodzi tylko że nie chłodzi.''

No nie mogłem się powstrzymać i pojechałem zobaczyć to cudo do ,,samodzielnego montażu''. Zadzwoniłem do kolegi żeby wsparł mnie swoim doświadczeniem ma większe przy serwisie klimatyzatorów. Wypytaliśmy pana co i jak po kolei robili. Zacząłem czytać DTR urządzenia, faktycznie jest napisane że uruchomienie urządzenia polega na wypuszczeniu czynnika przez 10 sekund poprzez zawór serwisowy do pojawienia się mgiełki co świadczy o usunięciu wilgoci. ALE JEST TEŻ TŁUSTYM DRUKIEM NAPISANE ŻE CZYNNOŚCI MONTAŻU I URUCHOMIENIA MUSI WYKONYWAĆ WYKWALIFIKOWANY INSTALATOR. Sprawdziliśmy przed włączeniem urządzenia połączenia elektryczne ze schematem, szczelność rur chłodniczych. Podłączyłem manometr i od razu pojawiło się ciśnienie 7,5 bara. Ale jak wiecie mnie to nie interesuję. Więc włączyliśmy klimatyzator na chłodzenie, włączył się wentylator w jednostce wewnętrznej i po chwili odpaliła się jednostka zewnętrzna. I cóż z tego jak ciśnienie na manometrze wciąż 7,5 bara. Diagnoza prosta nie uruchamia się sprężarka. NIE mój wóz NIE moja jazda. Powodem na pewno nie jest mała ilość czynnika. Postawiliśmy diagnozę i kazaliśmy się panu skontaktować ze sklepem.

Wiecie co usłyszał dziś przez telefon od sprzedawcy: STRACIŁ PAN GWARANCJE PONIEWAŻ KLIMĘ NIE MONTOWAŁ WYKWALIFIKOWANY INSTALATOR.

Drodzy klienci nie dajcie się nabijać w butelkę i nie wierzcie w samodzielny montaż klimatyzatora, wyjątkiem jest przenośny. Big Grin
Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa