Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator 6,5kW. Wyciekające skropliny.

51 Odpowiedzi, 57471 Wyświetleń

R-40

2010-05-27, 16:31:03
Zaawansowany użytkownik
stefanbud napisał(a):Witam

Jestem trochę bezradny. Z jednej strony kolega który dobrał i uznał że urządzenie wystarczy na małą salkę z barem i rurą. Praktycznie ograniczało go miejsce montażu, jedyne sensowne było nad LCD. ,,A potem się będziemy martwić.'' Mi się to rozwiązanie od początku nie podobało. Teraz to ja się martwię ponieważ klient jako druga strona chce się chłodzić ale zalewa mu TV i gości pod urządzeniem.

Na początku myślałem że to wada fabryczna, więc przyznałem nowe urządzenie. Okazuję się że problem leży gdzie indziej. Prawdopodobnie w dużej wilgotności i może niedopracowanemu systemowi tacek odprowadzających skropliny. Zakładając że z 1 kW otrzymamy 1 litr skroplin wychodzi 6,5litra/h to nie są zawrotne ilości. Wydaje mi się że powstaje niekontrolowany punkt rosy w jakimś nie izolowanym dobrze puncie urządzenia. Powiem szczerze że nie brałem pod uwagę czy ściana jest idealnie pionowa to mogłoby tłumaczyć idealny na środku wyciek.

Nie skupiajcie się na tym gdzie ja popełniłem błąd montażu odprowadzenia skroplin, ponieważ go nie popełniłem. Zakładam że dobór był błędny. Czy dołożenie mocy rozwiąże problem? Pomieszczenie ma około 40-50m2. Pracuje w nim rekuperator. Możemy się domyślać przeznaczenia pomieszczenia.

Te urządzenie pracuje na minusie w czasie trybu chłodzenia jest około 6bara(-4st.C) ssąca z termometru ma około +4st.C.(Superheat 8K) Dodawanie czynnika zmniejsza temperaturę przegrzania par na ssącej. Wydaje mi się że dodawanie czynnika będzie mijało się z celem.

Podjadę tam w tygodniu i jeszcze raz sprawdzę wszystkie sugerowane przez Was możliwości.

Pozdrawiam
Jedż tam w nocy podzas imprezy i wyłącz lcd bo to powoduje problem z powodu zbytniego przegrzania
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa