Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Niskie cisnienie ok, wysokie ok 25bar (klima slaaabo chlodzi)

73 Odpowiedzi, 79117 Wyświetleń

wally

2007-07-18, 21:25:27
Użytkownik
A co jesli dziala wiatrak? Kurde no bo napewno jest jednobiegowy, moge co najwyzej starac sie go rozebrac i wowczas wyczyscic zewnatrz przy wirniku ale pewnie skonczy sie bardziej popsuciem niz naprawieniem...

max napisał(a):- wiatrak nie działał
Jak upuściłeś czynnika to pewnie teraz może i nie działać. Może rzeczywiście było go za mało w układzie.
mało czynnika = dużo więcej pracy dla sprężarki, ale mówiłeś że masz 25bar wysokie ciśnienie!! czyli dla mnie za dużo. Niech ktoś mnie poprawi jak nie mam racji.
no wlasnie to jest dziwne, mialem niby za duzo bo walil cisnienie 25 bar, i mocno mulil i slabo chlodzil, upuscilem bezsensownie troche czynnika, sprezarka jescze bardziej sie meczy, uklad jeszcze slabiej chlodzi... To ja juz nie kumam co ja mam naprawde popsute.

Jesli ustalimy, ze osuszacz i parownik jest ok, zostaje nam skraplacz, wiatrak, rurki oraz zarow i sprezarka. Idac tym tropem, jesli sprezarka tloczy bardzo wysoko - znaczy ze dziala! Z listy mozna usunac jeszcze rurki bo napewno nie sa nigdzie zacisniete uniemozliwiajac swobotny przeplyw plynu/czynnika w ukladzie. Zawor rozprezny tez dziala bo przy chlodniejszych dniach bez problemu zejde ponizej 10 st C.

Dobra - wymieniamy wady:
Zostaje nam skraplacz ktory moim zdaniem dziala za slabo - nie obniza temp. czynnika wystarczajaco nisko aby poradzil sobie z nim zawor rozprezny. Na drugi ogien idzie wiatrak ktory jednak dziala bo sie kreci ale tak jak mowilem, nie jest to buczenie obromnej predkosci wiatraka jak u innych aut a dosc szybkie krecenie sie wirnika - niestety nie zasysa on moim zdaniem dosc dobrze. Albo problemem sa dosc mocno zakurzone harmonijki skraplacza przez ktore kiepsko przelatuje powietrze (nie chce mi sie w to wierzyc, obok jest wcale nie lepsza chlodnica wody a z nia nie ma problemow). Kurcze, zostaje albo za maly skraplacza (sporo ludzi ma podobny problem w tym modelu), albo problem ktwi w jakosci i ilosci czynnika ale nie chce mi sie w do wierzyc (polecany przez wielu), albo uklad jest zaolejony, zapowietrzony uklad co przy zabijaniu azotem (celem sprawedzenia szczelnosci) jest malo prawdopodobne...

Czy na podstawie tego streszczenia ktos moze przestawic mi jakas ostateczna diagnoze lub co moge jeszcze w domowych warunkach sprawdzic?? Napewno na jakos chlodzenia oraz na obnizenie zjawiska zamulenia bardzo pomaga dodatkowe schladzanie skraplacza np. woda...
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa