Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Copelland ZF13K4-TFD

23 Odpowiedzi, 25472 Wyświetleń

TechKier

2010-07-02, 20:38:18
Nowy użytkownik
Witam !!!

Szanowni Panowie długo zastanawiałem się czy utworzyć ten temat - myślę, że bardzo Was zainteresuje ze względu na problem jaki zaistniał w sprężarce Copelland Scroll. Sprawa wygląda następująco - w pewnym sklepie zainstalowane są dwie złączone szafo bonety marki Linde (nie pamiętam typu), są dwa obiegi chłodnicze ze sprężarkami firmy Copelland Scroll ZF13K4-TFD na czynnik R404 podłączone pod (hmmm) jeden regulator elektroniczny firmy Danfoss typ EKC 202B, w instalacji wykorzystano zawory rozprężne z kapilarą 0,2 dodatkowo zastosowano regulację obrotów wentylatorów na skraplaczach. Jeden układ śmiga bez problemów zaś drugi ... już nie. W czym rzecz - otóż do wadliwego agregatu wezwana została osoba o odpowiednich kwalifikacjach i doświadczeniu. Podczas wizyty został wymieniony termik Legranda, filtr oleju wraz z wziernikiem (wcześniej nie było wziernika) olej SEZ32 (1,5 litra) i czynnik R404 (6,5 kg), ustawiono parametry chłodzenia itp. Po około 1,5 miesiąca od wizyty i poprawnego działania układu ponownie sprężarka zaczęła wadliwie pracować. Postanowiłem pojechać z pracownikiem i sprawdzić co się stało - między czasie rozmawiałem z osobą, która instalowała cały układ. Podczas wizyty sprawdziliśmy: pobór prądu na każdej z faz, ciśnienie na tłoczeniu (manometr wskazał 26 bar) i ssaniu (manometr wskazał 1,6 bar) przy temperaturze parowania R404 -32*C, sprawdziliśmy poziom oleju (okazało się, że jest "pełne szkło") ponadto przeprowadziliśmy proces chłodzenia i defrosta - wszystko przebiegło OK - zanim jednak zaczęliśmy proces chłodzenia udało ma się zlokalizować, że zawór rozprężny kapilarny w jednej szafo bonecie jest zapchany - udrożniliśmy go. Spędziliśmy tam ponad 8 godzin - i wszystko było ok - temperatura, sprężarki - po prostu bajka. Dziś postanowiłem odwiedzić owy sklep i ... byłem zawiedziony - otóż sprężarka nr 1 ponownie nie działała - gdy zajrzałem do środka okazało się, że termik wcale nie "wywalił" zadziałał za to wewnętrzne zabezpieczenie sprężarki ZF - prawdopodobnie nastąpił wzrost temperatury sprężarki spowodowanej zbyt wysokim oporem pracy i zwiększeniem poboru prądu.

Tak analizując wszystkie dane nasuwają mi się pewne wnioski (być może mylne):
* uzupełnienie oleju 1,5 litra - gdzie w dokumentacji jest napisane 1,4 litra,
* uzupełnienie czynnika R404 - 6,5 kg - po rozmowie z monterem instalacji okazało się, że do układu wchodzi "góra" 5,5 kg
czy powyższe czynności nie spowodowały:
* zapchania zaworu rozprężnego (zbyt duża ilość oleju pobrała cały syf ze sprężarki),
* powstania wysokiego ciśnienia na tłoczeniu i ssaniu (większa ilość czynnika i oleju w instalacji),
* wzrostu poboru prądu, a co za tym idzie zadziałania wewnętrznego zabezpieczenia sprężarki,
* "dobicie sprężarki".

Czy moje wnioski znajdą pokrycie u Panów, czy po prostu jestem w błędzie i piszę bzdury. Dodam tylko, że wcześniej nie miałem do czynienia z chłodnictwem (dopiero jakieś dwa miesiące się z tym bawię).

Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w dyskusji.

Pozdrawiam

Ps. dodam tylko, że skraplacze są czyste.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-02, 20:39:59 przez TechKier.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa