Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

problemy z klimą vectra B

10 Odpowiedzi, 14564 Wyświetleń

hery

2010-07-06, 14:25:35
Nowy użytkownik
Witam

Szukam gdzie mogę pomocy ale jak narazie bezskutecznie. Opisze mój problem. Auto to vectra B 2001 klimatronik. Klimatyzacja nie była sprawna co najmniej 2 lata a czy więcej to nie wiem. w tamtym roku była nabita żeby zobaczyć co i jak. Okazało się ze sprężarka nie szczelna i dość spore ciśnienie bo z tego co pamiętam to ok 20 bar. reszty parametrów nie pamiętam.
W tym roku wiozłem sie za nią i co zrobiłem:
Wymieniona sprężarka ponoć na nową (podaje link - proszę ocenić czy jest szansa żebym kupił nową sprężarkę tak tanio - http://www.allegro.pl/item1070843910_spr...nzyna.html)
Wymieniony filtr osuszacz - w stary próbowałem dmuchnąć ustami i nawet powietrze ciężko szło
Wymieniony presostat od wentylatorów - wentylatory wariowały oraz był nieszczelny
Powymieniane oringi i uszczelki przyłącza kompresora
Na tą chwile klima nabita i wygląda na szczelną.
Ciśnienia jakie zaobserwowałem podczas nabijania na obrotach ok 900 to Hp 13bar, Lp 3bar przy temperaturze ok 27 stopni na zewnątrz. Czy to nie za mało i czy to nie świadczy o tym ze kompresor nie jest nowy tylko regenerowany?
przewody idące do parownika - jeden zimny 10stopni, nic sie na nim nie skrapla a drugi 30 stopni. Przy skraplaczu jedna rurka jest ciepła ale nie gorąca a druga zimna.

Przy temperaturze na zewnątrz ok 27 stopni w środku na kratkach jest maks 16 stopni, niżej nie zejdzie...(ustawiona na low i wentylator na 4) to chyba trochę słaby wynik, zauważyłem tez ze taka sama temp. na kratkach nawet jeśli na dworze jest zimniej.

Teraz pytanie - wydaje mi sie ze wydajność tel klimy jest zdecydowanie za mała, co może na to wpływać w moim przypadku? MOże zawór rozprężny a lub cos innego?, a może wydaje mi sie tylko ze powinno być lepiej i niepotrzebnie panikuje? A może kompresor jest lipny i należało by go zwrócić tym którzy mi go sprzedali?

Będę wdzięczny za rozwianie mi wątpliwości albo chociaż wskazanie mi jakiegoś naprawdę dobrego klimiarza który by mi ją pomierzył i wydał werdykt czy jest ok i tak powinno być czy mże wystarczy coś poprawić i dopiero będzie oki
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-06, 15:44:39 przez hery.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa