Banita napisał(a):Niedawno pisałem i mnie wyśmiano że jeżeli ciśnienie w skraplaczu rośnie to rośnie wydajność urządzenia.Napewno urośnie wydajność-zwiększy się temperatura skraplania.Moja dobra rada zamień skraplacz na większy i wszystko będzie dobrze.Chyba że kolega stefanbud nadal jest innego zdania że podwyższenie ciśnienia skraplania niepodwyższa wydajności układu chłodniczego.Nieznoszę buraków bez ćwikły ponieważ jedne i drugie mają inną temperaturę właściwą.
a ja nie lubię siania głupoty i obrażania innych -np. Kolegów piszący dobrze!
co do wzrostu wydajności po podwyższeniu ciśnienia skraplania BZDURA. KOMPLETNA BZDURA!.
jest akurat odwrotnie -nie myl przyczyny ze skutkiem.
wzrost wydajności -powoduje przy tym samym skraplaczu wzrost ciśnienia -bo skraplacz "przestaje wyrabiać"
sam wzrost ciśnienia skraplania "dusi sprężarkę" i ogranicza dalszy wzrost wydajności.
przy tym samym urządzeniu -podniesienie ciśnienia skraplania -np. poprzez zwolnienie obrotów wentylatora (rów) skraplacza spowoduje spadek wydajności.
owszem -często wzrost ciśnienia skraplania i wzrost wydajności idą ze sobą w parze... ale przyczyną jest wzrost wydajności -a skutkiem -wynikowe ciśnienie skraplania.
chyba dość prosto to wyjaśniłem.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY