Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wydajność przenośnego monobloka.

18 Odpowiedzi, 17074 Wyświetleń

Mr.Masteq

2010-07-12, 17:49:17
Nowy użytkownik
Witam.

Dzisiaj stałem się posiadaczem klimatyzatora przenośnego TECTRO TP25 (ZIBRO P125 bez pilota)
Wydajność 2,5 KW wg EN 14511, BTU 12000, 850W poboru, kubatura 85m^3, 52db
Ustawiłem owo cudo pod ścianą, w ścianie wyrąbałem dziurę jak komin Batorego (fi 125)
Rurę wylotową w dziurę na wcisk.
Załączyłem. Głośno, nie da się rozmawiać. Po kilku godzinach jakoś się oswoiłem.

Chłodzony obiekt: Pokój 28m^2, mocno nasłoneczniony ze skosami z otwartym wyjściem do kuchni. Jakość izolacji stropu i skosów - mniej niż średnia.

Urządzenie pokazywało temp wlotu 32 st.C, Po pół godziny 30 st.C. - zadana 25 st.C
Działa tak już 6 godzin a temp osiągnięta to 29 St.C (godzina 18) Po kolejnych 2ch pojawia się 28 na wyświetlaczu. Na dworzu też zelżyło.
Sprężarka pracuje non-stop. Obieg powietrza w pokoju wspomagany wentylatorem sufitowym.
Ustawiłem termometr ok 7 cm od wylotu i zmierzyłem temp.
Po 15 minutach temp. wylotu wacha się od 14 do 15,5 St.C w zależności do prędkości wentylatora. Metr od urządzenia już rewelacji nie ma.

Jako laik w tej dziedzinie postanowiłem zapytać fachowców czy spadek o 13,5 - 15 stopni do dobry wynik dla takiego typu urządzenia, czy może jest wadliwe?
Pytam gdyż spodziewałem się większej wydajności.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa