Banita napisał(a):Witambarbie napisał(a):jeśli czynnik jest wybuchowy--maksymalna dawka w układzie to jeden kilogram .Amoniak jest wybuchowy tak samo jak R- 290 w spełnionych warunkach otoczenia.W spełnionych warunkach tlen jest też wybuchowy.R 290 bez odpowiedniego składu z tlenem pozostaje gazem niewybuchowym.Gdzie tu prawda skoro instalacje amoniakalne posiadają po kilka ton czynnika.barbie obyśmy się zrozumieli.Mi chodzi o interpretację prawa.Tu jeden kg. a tam tony.Możesz mi to wyjaśnić.Bo nierozumiem toku myślenia ustawodawców.
Amoniak jest uważany powszechnie za substancje niebezpieczną, toksyczną, wybuchową o bardzo przykrym zapachu. W rzeczywistości przy zachowaniu norm i przepisów jest czynnikiem o bardzo dobrych właściwościach termodynamicznych, ekonomicznych i ekologicznych. Jego właściwości drażniące drogi oddechowe kwalifikują go do substancji niebezpiecznych. Przykry zapach znowu uważany jest za zaletę w wykrywaniu nieszczelności. W niewielkie, notowanej liczbie śmiertelności w wypadkach spowodowanych obsługą przy instalacjach amoniakalnych nie odnotowano wielkiej liczby wybuchów i strat materialnych z tym spowodowanych.
Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY