Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

słabe chłodzenie układu klimatyzacji manualnej golf III

27 Odpowiedzi, 41114 Wyświetleń

tberent

2010-08-29, 10:10:35
Nowy użytkownik
Witam kolegów.
Wczoraj walczyłem z 4 godziny z tym (najgorszy jest okres jak maszyna robi 20 minut podciśnienie i w sumie nabijanie i sprawdzanie trwa z 30 minut a wypuszczanie z 7)

ostatnio [po wymianie zaworu rozprężnego na nowy rurka pomiędzy 1 a 8 zrobiła się mocno zimna i zaczęła na niej się skraplać woda , to samo na takim elemencie obok chłodnicy (zdjecie w pliku)
ale temperatura nadal tylko 11 stopni z kratek .
ciśnienie na wyłaczonym kompresorze po obu stronach ok 6 lub troche ponad
po załączeniu sprzęgła spada na 3,5 LP a HP szybko na 14 i spda na 8

wczoraj, zabrałem się za wymianę filtra osuszacza , po wymianie żadnego efektu tj jak wyżej
dodawanie gazu nic nie zmieniało na manometrach.
rurka pomiędzy 1 a 3 ciepła ale za to rurka 1a 8 przestała skraplać (osuszacz był ciepły cały a ani na wlocie ani na wylocie nie było czuć ani widać termo różnicy temperatur)
zdenerwowało mnie to i postanowiłem wrzucić kompresor identyczny od Ibizy z tego samego roku i ten sam typ.pomęczyłem się też bo dojście jest kiepskie i trzeba altka wykręcić itp.
ze starego zauważyłem że wyleciało dość dużo oleju i raczej nie był zielonkawy a zgniło zielony ale nie pomyślałem żeby sprawdzić magnesem czy ma w sobie opiłkik metalu ;(
podmieniłem, zrobiłem próżnie i napełniłem
wyszło że szczelna jest więc zadowolony bo tylko skraplacz mi został do roboty lub parownik ;P
po odpaleniu klimy (auto nie miało nawet 70stopni) ciśnienia takie same co wcześniej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dodawanie gazu nic nie dawało efektu.
ale temperatura w środku na wewnętrznym obiegu spadła na drugim biegu do 6 (4 kratki centralne otwarte) a na pierwszym do 5,2 Wink niestety temperaturę mierzyłem termometrem samochodowym IN/OUT ale efekt zadowolił mnie Wink

teraz pytanie :
PODEJRZEWAM BRAK WYKWALIFIKOWANEGO PRACOWNIKA OBSŁUGI TEJ MASZYNY.
CZY JEŻELI W UKŁADZIE JEST ZA DUŻO OLEJU TO KLIMA BĘDZIE MIAŁA TAKĄ SŁABĄ WYDAJNOŚĆ?
no bo w sumie te moje wymiany nie powodowały żadnych zmian w układzie.
zadowolony jestem z efektu bo jest dobrze i w sumie zawór rozprężny 120, osuszacz 75 a sprężarka od kumpla ale z nim się policzę jak będę roił mu elektrykę w domu Wink

proszę o odpowiedź to podsumuje prace i zrobimy mały faq jak to u mnie było Wink
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa