wstaw rysunek chocby zrobiony w paint'cie - bedzie latwiej. Skad mamy wiedziec jak w rzeczywistosci uksztaltowane jest mieszkanie? Jesli salon jest otwarty to musisz doliczyc powierzchnie az do scian ktore zamykaja ten salon. Sam mam podobnie i mimo, ze salon ma 20mkw, po wywaleniu 2 scian powierzchnia zwiekszyla sie do 32mkw. Z poczatkowych planowanych 2.7kw zakonczylo sie na 3.8kw co przyjemnie obnizy temp ale o lodowni rzedu 17st. nie mam co liczyc. Jesli chcesz spac spokojnie, lepiej przewymiarowac klime niz kupic za male urzadzenie. Jesli chcesz zmienic po prostu temp. na komfortowe 23-24stC przy +32stC na zewnatrz - pewnie okolice 3.5-4kw wystarcza. Jesli chcesz zrobic nieprzyjemne 19-20stC to zapewne bez 5kw sie nie obejdzie.
P.S. sam stanalem przed dylematem, tanszy sprzet o wysokim zuzyciu pradu czy cos lepszego klasy A. Wybor padl na ta druga opcje. Obecnie mam 2 rozne klimy - 3.5kw starszej kontrukcji i klasy D i nowy, podobnej mocy klasy A. Jak mozna sie domyslec, roznica w zuzyciu pradu jest spora bo:
- jednostka nowa: 3.8kw mocy chlodzacej - pobor 1,1kw
- jednostka stara: 3.5kw mocy chlodzacej - pobor 1,4kw
Jak widac, nie warto oszczedzac na jakosci bo nie dosc ze chlodze mocniej za mniejsza kase to jeszcze znacznie ale to znacznie ciszej
Wybor nalezy do Ciebie
P.S. sam stanalem przed dylematem, tanszy sprzet o wysokim zuzyciu pradu czy cos lepszego klasy A. Wybor padl na ta druga opcje. Obecnie mam 2 rozne klimy - 3.5kw starszej kontrukcji i klasy D i nowy, podobnej mocy klasy A. Jak mozna sie domyslec, roznica w zuzyciu pradu jest spora bo:
- jednostka nowa: 3.8kw mocy chlodzacej - pobor 1,1kw
- jednostka stara: 3.5kw mocy chlodzacej - pobor 1,4kw
Jak widac, nie warto oszczedzac na jakosci bo nie dosc ze chlodze mocniej za mniejsza kase to jeszcze znacznie ale to znacznie ciszej
Wybor nalezy do Ciebie
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY