Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jakie ciśnienia w mroźni przy czynniku R507

18 Odpowiedzi, 23972 Wyświetleń

knapczykos

2010-08-20, 14:39:08
Nowy użytkownik
Przyczynę uszkodzenia znam. Byłą burza a w tym układzie nie było czujnika zaniku faz i spaliło sprężarkę. (jedną fazę wywaliło)
Teraz wiem,że bez czujnika już ani rusz...
Teraz chciałbym jeszcze zapytać o zawór rozprężny, mianowicie jak go dobrać. Otóż parownik to kuba SHBE 33 (2 wentylatorowy).Z przyczyny jego wieku nie mogłem nigdzie znaleźć jego wydajności. Gość, który go sprzedawał pamiętam, iż utrzymywał, że ma on około 15 kw mocy chłodniczej. Sprężarkę Copelanda, którą teraz zainstaluję do tego parownika(DLSG-401) ma maksymalną temperaturę parowania na - 20 C i osiąga wówczas moc chłodniczą prawie 9 KW przy temp skraplania 30C.
Zatem rozumiem , że zawór rozprężny mam dobrać pod sprężarkę, czyli około 10 KW, a nie pod parownik, (który ma rzekomo 15KW). Proszę o pomoc....
Proszę też doradzić, czy wziąć zawór danfosa TES 2 404/507 (-40C +10C) MOP 120/+15C, z odpowiednią dyszą czy może Honewell TMVX 00112 z odpowiednią dyszą.
Aktulanie jest tam zamontowany ALCO model XB1019RW35, BTCLE 700 RW35,Chodziło to na R502, z tym że nie wiem jaka tam jest dysza, a ztego co doczytałem, to zawory te mają również wymienne dysze.
Dziękuję za wszelkie wskazówki
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa