Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Uczciwa informacja na temat klimatyzacji??

21 Odpowiedzi, 21989 Wyświetleń

Greg72

2010-08-31, 14:06:28
Nowy użytkownik
Witam. Po tegorocznym lecie postanowiłem więcej się nie męczyć i chcę założyć klimatyzację do mieszania na poddaszu. Znalazłem jedną firmę w niewielkiej odległości od domu i przedstawiłem im plan mieszkania oraz kilka innych informacji. W odpowiedzi dostałem ofertę:
Cytat:Dzień dobry Smile

Proponujemy montaż dwóch klimatyzatorów renomowanej marki Whirlpool typu split model AMC 992 lub model AMD 032 (w zależności, który będzie dostępny od ręki; modele zbliżone parametrami, różniące się wyglądem).
Koszt tych urządzeń to 3780 zł (z 7% podatkiem VAT).
Do kosztów klimatyzatora należy doliczyć koszt niezbędnych elementów występujących opcjonalnie:

1. 2x wieszak klimatyzatora (jednostka zewnętrzna) - 2x 100 zł
2. Przewody chłodnicze w ocieplaczu 1/4 i 3/8 cala (po 3m w sumie 12m) - GRATIS

Montaż dwóch urządzeń typu split 1200 zł brutto (z 7% podatkiem VAT)
Dojazd do uzgodnienia (proszę podać miejsce instalacji)

Całkowity koszt inwestycji to 5180 zł brutto (z 7% podatkiem VAT) do ewentualnej negocjacji Smile

Pozdrawiamy firma XXX

Wprawdzie myślałem że wyniesie mnie to nieco taniej bo mieszkanie ma około 44 m2 powierzchni i chcę schłodzić sobie dwa pomieszczenia, na ale chcesz płać... Zastanowiła mnie jednak cena uchwytu 2x100zł gdzie tu na stronie widziałem najdroższe w granicach 60 zł za komplet. Czyli co chcą mi zamontować dwie jednostki zewnętrzne?? Zapytałem ich czy tak jest faktycznie.
Odpowiedź:

Cytat:Dzień dobry Smile

W konfiguracji, którą Panu przedstawiliśmy występują dwie jednostki zewnętrzne.
Takie rozwiązanie jest o tyle lepsze, że przy ewentualnej awarii klimatyzatora nie jest dezaktywowany cały system, lecz jego część. Koszt montażu wynosi tyle samo, bo liczony jest od jednostki wewnętrznej, a koszt samego systemu bazującego na dwóch jednostkach zewnętrznych jest niższy.
Jeśli mimo wszystko stawia Pan na system z jedną jednostką zewnętrzną to koszt urządzenia wyniesie 4080 zł (z 7% podatkiem VAT), oszczędzi Pan na jednym wieszaku jednostki zewnętrznej tj. 100 zł.

Całkowity koszt inwestycji to 5380 zł brutto (z 7% podatkiem VAT).

Obecnie system ten nie jest dostępny od ręki !

Czy warto zainteresować się tą ofertą, mi się wydaje że założenie jednego urządzenia jest chyba lepszym pomysłem ale ja fachowcem nie jestem. Moje mieszkanko jak pisałem ma ok 44 m2, załączam plik z rzutem mieszkania.
Rzeczywiste wymiary oraz rozłożenie ścianek działowych różni się nieco od tych z projektu
Chodzi i mi założenie klimatyzacji w pomieszczeniach oznaczonych na planie 3/3 i 4/3 które są połączone nie ma między nimi ścianki, oraz pomieszczenie 5/3. Co do grubości muru jest to konstrukcja z profili i regipsów z wełną mineralną w środku o grubości 20cm. Mieszkanie znajduje się na wysokości II piętra. Okna na planach też są inne ja posiadam okna FAKRO 118x78 i jest jedno więcej niż w projekcie.
Szczytową ścianką jest ściana wspólną dla pomieszczeń 4/3 i 5/3 czyli ta naprzeciwko kominów które są zaznaczone na projekcie, nie wiem jaka jest jej grubość teraz ponieważ dawno temu już zamurowałem otwór po oknie? natomiast na niej także jest postawiona ścianka z profili oraz wełny mineralnej o grubości 20cm. Oczywiście jest to ścianka o kształcie trójkąta. 4 okna są na stronie południowo zachodniej a 2 na stronie północno wschodniej.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa