Witam
Niestety nie mam instrukcji serwisowej, do splitów dodają instrukcję montażu, ale tutaj nic nie było. Połączenia na 100% są w porządku(w sensie identyczności obydwu jednostek), to sprawdzałem od razu, chyba że metoda połączenia jest nieprawidłowa. Jak pisałem łączyłem 1-1 2-2 3-3 5-5 8-8, w praktyce wygląda to tak że napięcie jest doprowadzone równolegle na zewnątrz, w j.z. jest elektronika która załącza kompresor. Na tabliczce jednostki zewnętrznej są dwa oznaczenia, jedno zgodne z tym jak ja połączyłem, drugie jest alternatywne i przewiduje doprowadzenie osobnego zasilania, w tym jednak przypadku należy połączyć styki C1 i C2 z takimi samymi w jednostce wewnętrznej, ale takich NIE MA! Nie wiem czym to się w zasadzie różni, bo jak pisałem napięcie i tak jest cały czas obecne w j.z., niezależnie od tego czy jest doprowadzone z j.w. czy osobno. Wg tabliczki tych styków nie trzeba łączyć w pierwszym przypadku.
Dodam jeszcze że nie ma tam kapilary tylko zawór rozprężny.
Niestety nie mam instrukcji serwisowej, do splitów dodają instrukcję montażu, ale tutaj nic nie było. Połączenia na 100% są w porządku(w sensie identyczności obydwu jednostek), to sprawdzałem od razu, chyba że metoda połączenia jest nieprawidłowa. Jak pisałem łączyłem 1-1 2-2 3-3 5-5 8-8, w praktyce wygląda to tak że napięcie jest doprowadzone równolegle na zewnątrz, w j.z. jest elektronika która załącza kompresor. Na tabliczce jednostki zewnętrznej są dwa oznaczenia, jedno zgodne z tym jak ja połączyłem, drugie jest alternatywne i przewiduje doprowadzenie osobnego zasilania, w tym jednak przypadku należy połączyć styki C1 i C2 z takimi samymi w jednostce wewnętrznej, ale takich NIE MA! Nie wiem czym to się w zasadzie różni, bo jak pisałem napięcie i tak jest cały czas obecne w j.z., niezależnie od tego czy jest doprowadzone z j.w. czy osobno. Wg tabliczki tych styków nie trzeba łączyć w pierwszym przypadku.
sebo-cypr napisał(a):Witam. W pierwwszym przypadku wyglada na to ze jest tam timer kory wstrzymuje prace kaompresora na pare minut po zmianie trybu pracy, polecam przed zmiana trybu zawsze zatrzymac prace kompresora. Natomiast drugi przypadek ewidentnie wyglada na blad w okablowaniu, chyba nie jest tak "nav100% " Sprawdz schemat, jest przyklejony w kompresorze, , sproboj odlaczyc wszystkie inne kable i zostaw podlaczone tylko zasilnie kompresora, w takim podlaczeniu powinien chlodzic na pewno, pozniej skoryguj okablowanie. Jezeli jednak dalej bedzie grzal to boze byc zawieszony zawor czterodrozny, potraktuj go czyms ciezkim.Spróbuję postąpić j/w jak będę przy urządzeniu.
Pozdrawiam.
gadget napisał(a):Chyba cos z kablami w obecnych temperaturach pompa ciepla niema prawa sie chyba wlaczyc , no chyba ze jakis kiepski klimatyzator ktory niema tego ograniczenia . Poza tym jesli to multi split to albo oba chlodza albo oba grzeja .Kiedy testowałem urządzenie na zewnątrz było chłodno, około 12 stopni. Urządzenia są pojedyncze.
Dodam jeszcze że nie ma tam kapilary tylko zawór rozprężny.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY