xx napisał(a):Szkoda że niemiałeś wiedzy w temacie istniejących spręzarek inwerterowych na prąd stały.Które faktycznie istnieją.A ty sądziłeś że to niemożliwe.
na prąd stały są /mogą być INWERTERY -czyli pisząc po Polsku FALOWNIKI.
Same sprężarki inwertorowe są na prąd zmienny. Albo zwykłe -prąd zmienny z sieci. Albo inwertorowe -na prąd zmienny z INWERTERA (FALOWNIKA).
Samo Inwertorowe -oznacza na prąd zmienny z przekształtnika (falownika) Inwertor -to przekształtnik prądu.
sprężarka inwertorowa -to sprężarka na elektronicznie przekształcony prąd. tyle tytułem nazewnictwa. A to co pisze w reklamach... cóż rożnie pisze.
NA prąd stały mogą być sprężarki -silnik szczotkowy i zasilanie z akumulatora. W chłodnictwie nie spotkałem - i raczej sensu nie mają -ale nie mogę twierdzić, że nie istnieją.
Natomiast INWERTOROWE -z samej nazwy są na prąd z INWERTERA. Czyli z FALOWNIKA. Cóż proponuje opatentować falownik dający specjalny prąd stały do zasilania sprężarek.
MAM zwyczaj pisać tylko rzeczy których jestem pewny. W innych przypadkach piszę jako przypuszczenie, lub zaznaczam, żeby ktoś mnie poprawił jeśli się mylę -bo np czegoś dokładnie nie pamiętam.
JAkikolwiek silnik elektryczny inwertorowy -to silnik do współpracy z inwerterem. A inwerter daje prąd zmienny na wyjściu.
Sam inwerter może być zasilany zależnie od konkretnego typu prądem stałym lub zmiennym. na napięcia 230V lub 400V. Lub inne.
elektronika wszystko przyjmie... i zrobi z tego prąd zmienny dla silnika.
cóż sprowokowałeś mnie.... wypowiedź nie na temat tego wątku....
można przenieść.
ale może komuś się "wykładzik" przyda.
Niektórzy są "niereformowalni" ale niektórzy chętnie się uczą.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY