Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Chłodzi a niechce grzać ?

66 Odpowiedzi, 72165 Wyświetleń

wit

2010-10-31, 19:04:24
Top użytkownik
xx napisał(a):Szkoda że niemiałeś wiedzy w temacie istniejących spręzarek inwerterowych na prąd stały.Które faktycznie istnieją.A ty sądziłeś że to niemożliwe.

na prąd stały są /mogą być INWERTERY -czyli pisząc po Polsku FALOWNIKI.
Same sprężarki inwertorowe są na prąd zmienny. Albo zwykłe -prąd zmienny z sieci. Albo inwertorowe -na prąd zmienny z INWERTERA (FALOWNIKA).

Samo Inwertorowe -oznacza na prąd zmienny z przekształtnika (falownika) Inwertor -to przekształtnik prądu.

sprężarka inwertorowa -to sprężarka na elektronicznie przekształcony prąd. tyle tytułem nazewnictwa. A to co pisze w reklamach... cóż rożnie pisze.
NA prąd stały mogą być sprężarki -silnik szczotkowy i zasilanie z akumulatora. W chłodnictwie nie spotkałem - i raczej sensu nie mają -ale nie mogę twierdzić, że nie istnieją.

Natomiast INWERTOROWE -z samej nazwy są na prąd z INWERTERA. Czyli z FALOWNIKA. Cóż proponuje opatentować falownik dający specjalny prąd stały do zasilania sprężarek.

MAM zwyczaj pisać tylko rzeczy których jestem pewny. W innych przypadkach piszę jako przypuszczenie, lub zaznaczam, żeby ktoś mnie poprawił jeśli się mylę -bo np czegoś dokładnie nie pamiętam.

JAkikolwiek silnik elektryczny inwertorowy -to silnik do współpracy z inwerterem. A inwerter daje prąd zmienny na wyjściu.
Sam inwerter może być zasilany zależnie od konkretnego typu prądem stałym lub zmiennym. na napięcia 230V lub 400V. Lub inne.
elektronika wszystko przyjmie... i zrobi z tego prąd zmienny dla silnika.
cóż sprowokowałeś mnie.... wypowiedź nie na temat tego wątku....
można przenieść.
ale może komuś się "wykładzik" przyda.
Niektórzy są "niereformowalni" ale niektórzy chętnie się uczą.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa