Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Czy tak sie robi.........??

26 Odpowiedzi, 25530 Wyświetleń

wit

2011-02-25, 20:40:06
Top użytkownik
to nie są wymogi. to jest proste -ciśnienie nasycenia wody przy około +15 +18C odpowiada temu co osiągają pompy próżniowe. inaczej mówiąc przy próżni która możemy zrobić -woda będzie się gotować tylko powyżej tej temperatury.

Poniżej TEJ TEMP. -osuszanie idzie kiepsko. poniżej zera -wilgoć zamarza na ściankach rurociągu... I NIE MA JAK JEJ WYGONIĆ.

a co do napisania... tak mnie kiedyś uczyli. na poważnej uczelni -więc wierzę,że tak się powinno robić.
A ze czasem i ja muszę omijać i napełniać układ w ujemnej temp - to już inna sprawa.

jak gdzieś pisałem -ja żyję głównie z poprawiania po innych. serwisy i naprawy -a nie montaże. - i wielokrotnie spotykałem zawilgocone układy.

to nie tak,ze jak zimno to się nie da. jak zimno, to trudniej i większa szansa, że nie zagra -jak ciepło i dzień suchy to większa szansa, że wszystko będzie dobrze działać.
przy +20 byle jakie próżnowanie załatwia sprawę.
przy -10C - nawet wielogodzinne kilkakrotne próżnowanie i przedmuchiwanie nie gwarantuje poprawności.

po prostu jak zimno -to większe ryzyko spieprzenia montażu a i trudniej się robi. przy kiepskiej kasie nie warto się męczyć i ryzykować. duże ryzyko i kiepska kasa -kontra małe ryzyko i wygodniejszy montaż...
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa