Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Mam problem techniczno elektryczny - Daikin

88 Odpowiedzi, 80472 Wyświetleń

Darekas

2010-12-27, 21:25:01
Użytkownik
Kikson napisał(a):
Darekas napisał(a):
Awent napisał(a):Wystarczy że uziemi j.wewnętrzną do np gniazdka, byle było z tej samej różnicówki, to samo z j. zewnętrzną.

Czy aby na pewno tak można. To był mój pierwszy pomysł ale jak pytałem o to w Daikinie to mi powiedzieli że PE musi iść od jednostki wewnętrznej do zewnętrznej.

Dlaczego tak podobno PE czasami jest wykorzystywany do przesyłami danych do sterowania.

Czy może ktoś potwierdzić że tak rzeczywiście jest.

Przewód PE nie służy do przesyłania informacji!!!!! Jego zadaniem jest wyrównanie potencjałów elektrycznych między jednostkami. Jeżeli medium transmisyjnym jest napięcie, to bez PE (lub jak to się spotyka w sprzęcie z górnej półki - ekran) będą przekłamania w transmisji danych.

Owszem PE to ochrona przeciwporażeniowa masz rację.

Ale w Daikinie dostałem informację że PE oprócz ochrony czasami powtarzam czasami służy do przesyłania
danych do sterowania.

Przecierze sobie tego nie wymyśliłem chyba że trafiłem na kolejną kompetentną osobę w firmie Daikin podobnie jak ich autoryzowani instalatorzy.

Na moje pytanie jak jest przesyłane sterowanie czy np. napięciem otrzymałem odpowiedź że nie napięciem że sterowanie w Daikinie jest inne i tylko oni takie mają mówił o jakiś słupkach danych.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa