Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

komora "zerowa"

32 Odpowiedzi, 29624 Wyświetleń

TechKier

2011-01-12, 12:39:09
Nowy użytkownik
Witam,

Długo nie było mnie na forum - wiecie praca i praca ... ;P

Urodził mi się temat - w sumie to mojemu szefowi. Chce adoptować pomieszczenie chłodni (dodam, że wyłączone z eksploatacji po pewnej awarii) na komorę zerową. Komora jest na tyle nie fortunna, że z każdej strony są inne czynne komory chłodnicze więc temperatura w tej komorze jest minusowa - ja mam zrobić wszystko aby było w granicach od2 do 6 stopni w plusie.
Zaproponowałem mojemu szefowi, że należy komorę wyłożyć dodatkowym ociepleniem (ściany+sufit) - płyty warstwowe poliuretanowe o grubości 120 mm (łatwy montaż itp.
On proponuje abym zrobił to w wersji bardziej tańszej czyli postawił ścianki z karton-gipsu i ocieplił to styropianem o grubości 150 mm - dużo zabawy itp. Ponadto aby utrzymać odpowiednią temp. zaproponowałem mu dwie nagrzewnice powietrza o mocy 18 kW i wydajności 750m3/h każda w systemie automatycznego załączania - reakcja jego była "bardzo interesująca" stwierdził, że takie rozwiązanie nie ma sensu i kazał szukać czegoś innego i tańszego.

Panowie jak myślicie czy jest możliwość zmniejszenia kosztów inwestycyjnych na adaptację komory minusowej na plusową.

Jeśli macie Panowie chęć wyrazić się w tym temacie zapraszam do wspólnych rozmów.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa