barbie napisał(a):przy silnym mrozie powietrze jest suche ! .
Masz na myśli rzeczywistą zawartość wilgoci w powietrzu? To istotnie powietrze będzie bardzo suche.
Tak sobie myślę jednak, że zdanie odnosiło się do wypowiedzi wcześniejszej odnośnie szronienia skraplacza, że w okresie silnych mrozów nie będzie się szronił bo w silne mrozy powietrze jest suche- tak zrozumiałem te zdanie dlatego pytam.
Osobiście jestem przekonany iż w okresie silnych mrozów wilgotność względna powietrza zewnętrznego będzie bardzo wysoka, natomiast rzeczywista zawartość wilgoci w powietrzu bardzo niewielka. Jeśli spojrzeć na ten aspekt od strony skraplacza który pracuje w jeszcze niższych temperaturach niż te zewnętrzne, więc przy wysokiej wilgotności woda nam się wykropli i jednak pojawi się szron. Natomiast z drugiej strony rozpatrując silne mrozy tej wilgoci jest w powietrzu rzeczywiście bardzo niewiele- ale tutaj trzeba się zastanowić jakie to będą silne mrozy w odniesieniu do pracy klimatyzatora? Wydaje Mi się iż -10 to już silny mróz dla klimatyzatora inwerterowego, dla on/off-a silnym mrozem będzie już niewiele poniżej zera. W takich temperaturach już tej wilgoci trochę w powietrzu będzie. Tak więc chyba wszystko zależy od punktu patrzenia...
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY