Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

szukam informacji o regulacji oleju zespołów sprężarkowych linde...

23 Odpowiedzi, 25033 Wyświetleń

klimatolog

2012-11-12, 19:33:37
Top użytkownik
Kolego wit nie bez powodu pytałem o sprężarki.Nie wszystkie posiadają możliwość skolektorowania karterów a działają w zespołach mając ponawiercane otwory w odpowiednim miejscu i na odpowiedniej wysokości w które wlutowane są kolektory.A piszę bo chciałem Tobie zaproponować ten system.
http://www.emersonclimate.com/europe/Pro..._35054.pdf
Chciałbym tak dodać od siebie że zbyt mała ilość oleju jest tak samo szkodliwa jak i za duża.Moja rada lepiej dać oddzielny separator na każdą sprężarkę niż jeden na cały zespół.Kiedyś z kolei widziałem kolektor ssący z podłączonymi rurociągami od góry.Ja powiem tak.Dopuki zespół sprężarek działa i obsługuje zbliżone temperatury parowania to takie bajery są nie konieczne będąc pewnym co do poprawnego rurociągu.Ale jeżeli zespół równocześnie obsługuje plusa i minusa to mogą powstać problemy z olejem.Choć teraz mamy tyle bajerów np.interact w sterownikach Digitel wspomagających odpowiedni obieg oleju.Czum więcej Bajerów tym więcej czułych punktów.Ne dajmy się omamić producentom myślącym o zbyt niskim poziomie oleju.Czy któryś producent zabezpiecza układ przed nadnierną ilością oleju w karterze?Wyłączenie sprężarki nie jest rozwiązaniem tego problemu.Może i jestem konserwatywny.Ale najlepszym zabezpieczeniem jest różnica ciśnień pomiędzy karterem sprężarki a pompą zębatą oleju sprężarek które je posiadają kolego wit.Jeszcze raz nie pisałem tego złośliwie.Pozdrawiam i życzę rozsądnego rozwiązania.Inwestorzy czasami się zabezpieczają.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-11-12, 19:41:24 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa