Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problemy z Chillerem

35 Odpowiedzi, 33689 Wyświetleń

Bock

2011-02-03, 20:07:55
Zaawansowany użytkownik
Witam wszystkich!

Mam problem z Chillerem o mocy 250kW R407C
(2xscrolle 2niezależne układy).
Układ naprawiałem już troche temu, w układzie 1 wymieniałem zawór rozpreżny i w nim jest wszystko ok.

Problem jest w układzie 2 od czasu do czasu wyskakuje alarm LP mimo iż ilość czynnika w układzie jest poprawna, dochodzi do sytuacji że sprężarka odessa gaz i zadziała presostat tak jakby zawieszał się elektro zawór, bądź coś innego było przypchane, wziernik wskazuje już zawilgocenie, temp. filtra na wejściu i wyjściu ma identyczną temp. 31st. wymieniałem go 2 miesiące temu przy ostatniej awarii pęknął trzpień elektozaworu na cieczówce gaz zwiał w całości podobnie jak i olej. Nie wiem co z instalacja działo się wcześniej wiem że miała od nowości fabryczne filtry osuszacze (6 lat), a układ był w miedzy czasie naprawiany(lutowany itp.).

Parametry są następujące Lp= 3,1bara(producent podaje min 2,5 a max 3,6), Hp =16. Prąd sprężarki poprawne.Temp. przed zaworem rozprężnym 25st, ssąca na powrocie 9st. Temp zadana wody 13-14st. Wentylatory sterowane falownikiem. Budowa jest następująca:
sprężarka - skraplacz - zawór ręczny - filtr- wziernik - elektrozawór - parownik(wymiennik)

Układ po zatrzymaniu przez presostat można uruchomić wymuszając przepływ czynnika - wrzucenie elektormagnesu na cieczową i wyrównanie ciśnienia, następnie po założeniu cewki wszystko gra i buczy a po kilku dniach Lp2 i połowa układu Stoi.

Jeśli ktoś jest łaskaw podpowiedzieć gdzie ewentualnie mozna jeszcze szukać. W poniedziałek przy wymianie filtra ściągnę gaz i rozbiorę rozprężny zawór jest to Alco tere 42Nw z dyszą 188kW moze tam jest problem.
Pozdrawiam !
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa