Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problemy z Chillerem

35 Odpowiedzi, 33734 Wyświetleń

Bock

2011-02-04, 11:39:50
Zaawansowany użytkownik
Witam!
Dziękuje wszystkim za szybkie odpowiedzi!!!

Wiec tak Agregat to Industrial Frigo GR1Av/250/z/x sterowany mirco chillerem Carela, elektro zawór otwiera sie przez styk pomocniczy zainstalowany na styczniku sprężarki, wymiennik płaszczowo-rurowy

- Usterka presostatu/kabla to raczej nie jest bo cisnienie spada do 0

- zamarzający czynnik tego nie wiem wczoraj po uruchomieniu i wykasowaniu alarmu zatrzymałem Spręzarkę 2 wyłącznikiem termicznym i sprawdzałem parametry pracy spr.1 po włączeniu spr 2 chodziła może z 4 min i wybiło Lp2 objaw brak ciśnienia na ssaniu wyrównałem zaś ciśnienia magnesem i działało-----
- Czynnik był ładowany nowym 407c z butli z pewnego źródła olej równieź suszenie prózniowe ponad 1,5h
-Zaworu rozprężnego nie rozkładałem moge tylko napisać że w sąsiednim układzie zawór rozpreżny był uszkodzony (element termostatyczny) dysza wygladała kiepsko.

-elektrozawór został stary wymieniona jest góra tzn trzpień z tego samego modelu

-praca zaworu rozpręznego wygląda nastepjąco ciśnienie spada do2,9bara a nastepnie rośnie do około3,6bara ale głownie utrzymuje się na 3,1bara. Hp=16,5bara

Temp samej wody na wymienniku nie zmierzyłem robiłem pomiary przed agregatem na zewnatrz i powrotna miała jakieś12,5st. a wychodzaca 9st. Przy temp. zadanej na sterowniku 13,5st. Cisnienia na pompach obiegowych do chłodziwa były identyczne.

Nie wymieniłem środka tego uszkodzonego elektrozaworu tylko trzpień,a membrama i reszta została stara moze on też przycina w poniedziałek podmienie.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa