Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zakup Klimatyzatora typu INVENTER

21 Odpowiedzi, 17996 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

jgamrot

2011-02-13, 14:01:43
Nowy użytkownik
Witam wszystkich.

Cieszę się, że wkońcu trafiłem na forum o klimatyzacjach.
Rozważam zakup i montaż urządzenia chłodząco/grzejącego. Ma być ono zamontowane na poddaszu w mieszkaniu o powierzchni 55m2. Napewno musi to być urządzenie multi, ze względu na rozprowadzenie w dwóch pomieszczeniach. Jedno to pomieszczenie około 20m2 o wysokości 2,5m (południowy zachód), drugie to pomieszczenie około 27m2 (aneks kuchenny) o wysokości 2,5m (północny wschód).
Jest to poddasze, gdzie: dach wykonany jest z blachodachówki, folia, 15cm waty mineralnej, folia, poduszka powietrzna, folia, wata mineralna 10cm, folia, 2x płyta karton gips 12mm.
Latem gorąco do 34*C, zimą zimno nawet 18,6*C (oczywiście c.o. jest ale mało wydajne), dlatego rozważam zakup inventera. Zastanawiam się nad marką FUJITSU, ze względu na to iż mam kilku znajomych, którzy korzystają z urządzeń tejże marki i są zadowoleni.

Czytając różne artykuły doszedłem do wniosku, iż j.z. powinna być z mocą chłodniczą około 5,5KW, do pomieszczenia 20m2 około 2KW i tego większego jako, że jest z kuchnią powinno wystarzczyć około 3,5KW.
Wybrałem:
j.z. FUJITSU AOY24MAM2 lub AOYA18LAT3
j.w. ASYA07LA do pomieszczenia mniejszego
j.w. ASYA12LA do pomieszczenia większego.
Nadmienie, że moje dzieciaki to alergicy i pod tym względem również dobierałem j.w., które wg. opisów są wyposażone w filtry dla alergików.
Pytanie brzmi, czy powinienem coś zmienić w moim wyborze, czy są to dobre urządzenia, a może powineinem zmienić na inne produkty.
Chciałbym wydać około 12tys. PLN czy mi to wystarczy?
Dziękuję. Smile

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa