Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja do mieszkania 107 m2

20 Odpowiedzi, 19249 Wyświetleń

Bobek

2011-09-25, 17:53:25
Użytkownik
Siedzę w branży od kilkunastu lat i nikt mi nie powiedział, "że DAIKIN" i tylko tą firmę montuję. Znam wiele urządzeń i wiele firm montuje. To, że w kilku postach wymieniłem DAIKIN-a to dlatego, że dokładnie w tamtym wątku najlepiej by się sprawdziły. Każda firma ma w swojej ofercie coś ciekawego i nie da się trzymać tylko jednej firmy...

HITACHI montowałem dwa sezony i nie powaliły mnie jakością i samą pracą. Nie twierdzę, że są złe, ale najwyższa półka to trochę przesada Wink Poza tym są drogie części zamienne i był problem z serwisem. Czekałem raz prawie dwa tygodnie na ustalenie cen i dostępność części. Nadmienię, że była to serwerownia!!! Musiałem zdemontować i założyć nowy klimatyzator. Wybrałem już inną firmę jak można się domyśleć Big Grin Od tamtej pory nie chcę słyszeć o HITACHI. Bo nie sztuką jest coś sprzedać, ale ważna jest późniejsza obsługa i serwis.

Dodatkowo jest jeszcze jedna kwestia, której nie rozumiem w wielu odpowiedziach na większości forum... Np. po co opisywać tutaj układy pojedyncze, skoro kolega CeglA pyta o układ multi. Chyba logiczne, że w bloku jest to najbardziej optymalne rozwiązanie, zrób mu wycenę na to. A jak tego nie masz to po co piszesz??? Agregaty z HITACHI są bardzo duże w stosunku do innych firm. Nigdy osobiście nie chciałbym mieć trzech skrzyń na balkonie. I żebyś nie myślał, że się Ciebie czepiam, daleko mi do tego Wink

Odnośnie układu z postu1 to cena za ten zestaw wynosi w katalogu 14360,00 zł netto. Przyjmując, że wystawi się rachunek z 8% VAT jest to różnica i to spora. Wiadomo, że trzeba doliczyć robociznę i materiały, ale to po wizycie na miejscu... Dodatkowym plusem jest głośność jednostki wewnętrznej 19 [dB] na najniższym biegu. W nocy to bardzo ważna sprawa Wink Akurat te modele mają również bardzo fajnie rozwiązany system montażu do stelaża i dojście serwisowe... Poza tym części i serwis masz na miejscu. To tak odnośnie LG.

Pomijam tutaj fakt, że 19-20 st. w lecie w pomieszczeniu to jest duże przegięcie, ale to już inna dyskusja. A odnośnie kanałówki to też może być różnie. Może są źle dobrane średnice kanałów, z czego są - spiro, isoduct, sonoduct, plastik???, długości, jak są wykonane przejścia, zakończenia anemostatami, kratkami ze skrzynką rozprężną, zaciąg powietrza itp... Kanałówka to też osobny temat Wink

Mam nadzieję, że nikogo tutaj nie obraziłem, bo nie miałem takiego zamiaru - powtarzam to jeszcze raz.
Powodzonka Wink
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa