hubertc napisał(a):Witam
Chciałbym zająć się serwisem urządzeń chłodniczych dla gastronomii. Mam dostęp do kompletnego sprzętu do serwisu klimatyzacji samochodowych, butli z czynnikiem, butli do spawania acetylenowego.
troszkę inny sprzęt... i zależy co masz na myśli pisząc "kompletny" kompletny do napełniania -serwisu samochodówki -czy kompletny do napraw?
i np. czynniki -czasem spotkasz w gastronomi r134 jak w samochodówce -ale częściej będą inne czynniki .
butle tlen acetylen -fajne... tylko łatwo się to nosi? to te duże ? bo samochód do serwisu klimy przyjeżdża do Ciebie... a do byle lodówki to sam musisz jechać i sprzęt targać na któreś tam piętro.... butle spawalnicze tlen acetylen zazwyczaj przyjemnie się nosi -zwłaszcza po drabinie.
hubertc napisał(a):Czy ten sprzęt nadaje się również do serwisowania chłodni i lodówek ?
w jakimś zakresie pewnie tak... zależy co masz.
hubertc napisał(a):Jeżeli trzeba coś dokupić, to z jakimi kosztami muszę się liczyć?
znowu -zależy co naprawdę masz i co będziesz serwisował... czy serwisowanie to tylko czyszczenie skraplaczy -czy i naprawy...
powiedzmy 20-30 tysi na początek... przynajmniej jeśli chcesz pracować profesjonalnie... no i plus pakowny samochód.
hubertc napisał(a):Gdzie się dokształcić,
dokształcić - z 5 lat praktyki w jakiejś firmie zajmującej się serwisem i ktoś kto jest fachowcem i zechce się dzielić wiedza. Zazwyczaj możesz 10 lat młotki nosić...
chłodniczak w trójmieście -technikum
politechniki -zazwyczaj wydz mechaniczny lub energetyczny mają i specjalizacje chłodnicze.
hubertc napisał(a):czy szkolenie na temat klim samochodowych mi coś pomoże?odpowiem analogią... czy umiejętność jazdy na rowerze pomorze mi bezpiecznie jeździć samochodem? a czy można jeździć bez kursu i prawka -kolega mi pokaże? ponadto mam klucze do roweru i pompkę -czy to mi się przyda w eksploatacji samochodu?
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY