Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pytanie do Specjalistów.

22 Odpowiedzi, 18935 Wyświetleń

Pytajacy_Tomasz

2011-04-12, 09:40:45
Nowy użytkownik
Hej,
jestem użytkownikiem, a nie serwisantem który jest za bardzo dociekliwy Smile tak dla informacji serwisantów.
Krórtko chodzi o to. Posiadam klimatyzator ELTA - tylko chłodzenie.
Jako, że zbliża się okres wiosenny potem letni firmy serwisujące klime mają niższe ceny więcej czasu zadzwoniłem o przegląd. Klima działała no i dalej działa. Jednak coś mi się panowie nie podobali. Przyjechali oczyścili klime z kurzu umyli filtry no i sprawdzili ciśnienie czynnika. Wkońcu coś kręcą głową i mówią, że jest malutko gazu bo jedt jeden bar (pokazali na zegarach), zapytałem ile powinno być odpowiedzili, że 5 bar. Trochę mnie to zdziwiło bo klima chłodzi, a taki brak to chyba nie powinna działać ?, no ale mówię ok jak trzeba to uzupełniajcie. Podłączyli pompe zrobili próżnie no i zaczeli nabijać gaz z butli. Powiedzili, że powinno być 5 bar. Po chwili panowie mówią, że coś nie tak bo wchodzi tylko 4,5 nie da się więcej, a klima jak chłodziła tak chłodzi ( nie widać różnicy, a na zegarach 4,5). Na dworzu było 8 stropni ciepła mówią, że to może dlatego (serwisant mówi może - koleje zdanie serwisanta które mnie zaniepokoiło). Stwierdził, że czynnik jest OK, a Ja mam zobaczyć jak klima będzie działała w upały w razie co wrócą i poprawią. Jednak do końca nie jestem pewien czy jest to poprawnie zrobione po ich wyjściu sprawdzałem klime faktycznie chłodzi fajnie ale przypadkiem zerknąłem na tabliczkę na dole klimy, a tam na tabliczce pisze ciśnienie tłocznej i ssącej ( oni na to nie patrzyli). Tłocznej to 3.0mpa, a ssącej to 0,8mpa. I tu moje pytanie czy wartość ciśnenia na zaworze do którego podłączali zegary nie powinna wynosić 3,0mpa ? Czy za dużo nabili uzupełniając do 4,5 ? Nie znam się na tym kompletnie ale nie wzbudzili mojego zaufania, a teraz mam obawy czy się coś nie popsuje. Dzwonić do nich? niska temp na zewnątrz ma wpływ ? Nie jestem pewien też czy te 4,5 na zegarkach to było w mpa bo oni chyba mówili bary ? ale przegooglałem 3.0 mpa na bary to wychodzi 30 bar. i coraz bardziej się niepokoję. Klima narazie działa super.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa