Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jaki olej do klimy mondeo mk2 i ile wlać ? przypadek "złożony"...

24 Odpowiedzi, 26434 Wyświetleń

wit

2011-04-25, 10:53:54
Top użytkownik
elektromechanik napisał(a):a oni na to za nie naprawiają tylko nabijają. Nie wiedzą co dalej robić mogą co najwyżej nabić ponownie - oczywiście za ponowną opłatą.

ja klimę w samochodzie nabijałem jeden jedyny raz -w służbowym busie jak o 4 rano ruszałem z centrum Polski do szczecina przy upale ponad +30 a klima nie chodziła -ewidentny był ubytek z powodu normalnej eksploatacji -to dobiłem na manometry czynnika... żeby dojechać i wrócić we względnie ludzkich warunkach...

więc teraz -w myśl zasady, ze niech każdy robi co umie -ja robię chłodnictwo przemysłowe głównie i automatykę do niego..
najpierw podjechałem z samochodem do nabijacza -WARSZTATU KTÓRY NAPRAWIA KLIMY SAMOCHODOWE ...

usłyszałem, że wymieni dziurawy skraplacz (dziurę wcześniej sam znalazłem -gościu o azocie nie słyszał w ogóle) a osuszacza to nie ma co zmieniać -bo to panie gdyby był zgnieciony -albo układ po jakiejś kraksie z całkiem wyrwanym skraplaczem i tym osuszaczem wyrwanym to można zmienić a tak to tylko skraplacz -a płukanie -to po co bo -przecież przez taką małą dziurę wody tam nie naleciało -więc niepotrzebnie pan boi się wody w układzie... a olej to tam jest stary i on może być...
wiec szybko zrobiłem w tył zwrot i zabrałem swój samochód...

u znajomego mechanika samochodowego z jego pomocą wymieniłem skraplacz i osuszacz -przepłukałem układ -i wolę sam napełnić -niż powierzyć takim fachmanom. Pozostali -to przynajmniej tylko dmuchają a nie biorą się za naprawy i wymianę części...
mogę zrobić sobie sam -albo jako alternatywę -umówić się ponad 70km od domu w porządnym warsztacie -i poświęcić co najmniej dzień i sporo kasy... na to zawsze jest czas -jeśli sam nie dam rady....

inna rzecz, że koszt może być taki, że nie warto w starym wozie... tylko, ze latam tym wozem w trasy po 300 kilometrów +300km powrót -więc klima by się przydała... chyba się starzeję i mięknę -10 godzin w samochodzie bez klimy zaczyna mnie męczyć...
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa