llort napisał(a):Czyli gadżet uspakajający klienta podobny do opon uniwersalnych .A przetwornik ciśnienia nigdy nie będzie dokładniejszy i szybszy od bezpośredniego pomiaru.A już na pewno nie tak szybki jak bezpośredni pomiar tradycyjnymi manometrami.
]dokładnie tak. i dobry fachowiec z tradycyjnym manometrem DOKŁADNYM pomiarem bezpośrednim -plus z termometrem i kalkulatorem -oraz ewentualnie z tabelami z katalogów -zawsze określi parametry i wyreguluje lepiej -niż uniwersalny program z cyfrowego gadżetu. program -z założenia uniwersalny -nigdy nie bierze pod uwagę specyfikacji konkretnego obiektu czy urządzenia -fachowiec może wziąć stosowne poprawki.
Mnie kiedyś uczyli... "jak coś jest do wszystkiego -to znaczy, że jest do niczego" -zawsze specjalizowany przyrzad jest dokładniejszy niż przyrząd uniwersalny.
Manometry cyfrowe -mogą ułatwić obsługę dobremu fachowcowi -gorzej, że w Polsce najczęściej traktowane są jako protez zastępująca wiedzę...
Niedawno w sporej firmie widziałem testo 550 -tani komplet bez sond temperatury -bo i tak nikt nie umie ich używać.
A wszyscy serwisanci i monterzy mają cyfrowe -bo powaznie wygląda -robi wrażenie na klientach
-oraz ,że niby trwalsze --bo "nikt ich nie przekręci" -jeśli podepnie ssawny natłoczeniu...
cóż wielu monterów -serwisantów nigdy nie słyszało, że dobre manometry analogowe (mieszkowe) dają sobie radę przy ciśnieniu i 2,5 x wyższym niż wskazują -że ssawny na 10bar spoko wytrzymuje i 25 bar... -okręcając się 2-3x wokół tarczy wraca potem do zera... oraz, że dobry monter -tym bardziej serwisant raczej nie myli ssania z tłoczeniem.
nie jestem zwolennikiem starych rozwiązań ani wrogiem nowych... jestem zwolennikiem starych sprawdzonych -a nowe stosuję wtedy gdy są potrzebne -a nie dla bajeru...
i nadal uważam, że manometry cyfrowe pokazują przewagę w około 10% przypadków serwisowych -a w 90% lepiej sprawdzają się zwykłe analogowe.
Pewnie zależy to od kraju -zaawansowania urządzeń -i tego co zazwyczaj się serwisuje...
W Polsce... serwisuje się wszystko jak leci -i dominują urządzenia starsze, bardziej prymitywne -wiec często wystarcza najprostszy sprzęt pomiarowy -byle dokładny -i ważna jest szybkość pomiaru... jedno spojrzenie na wskazówki -i wszystko widać.
Sam często podpinam pod urządzanie i kilka kompletów zegarów... mając pomiar kilku ciśnień i obserwując jednocześnie wskazówki. na cyfrowych -nie da się na bieżąco kontrolować wskazań z kilku zestawów... odczyt cyfrowy -to trzeba moment uwagi poświęcić...
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY