Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Uruchomienie klimy

129 Odpowiedzi, 131524 Wyświetleń

Fujitsu Szczecin

2011-05-06, 13:32:29
Top użytkownik
miezala5 napisał(a):Piekna instrukcja!
Mysle ze zrobilem wszystko jak piszesz!
plus na dlugosc przewodow musialem dodac 30g na 1mb powyzej 5m
No i jak juz pisalem zaczely sie rozne dziwne rzeczy!
U mnie przegrzanie jest za male!Wiec czekam na dlasza czesc wykladu!Smile
Pozdrawiam!
Robert
Witam

Dalszy ciąg starych, odkopanych postów z serii - ale to już było...

...Jeżeli używasz zwykłych manometrów i termometru musisz sobie przeliczać różnicę.
[Obrazek: 19c9b19845ebb4f8.jpg]
Jeżeli ze wskazania manometru odczytasz temperaturę 0 st.a z termometru +10 st. to temperatura przegrzania wynosi 10 K. Dla lepszego zrozumienia, jeżeli temperatura odczytana z manometru wynosi +1 a termometr wskazuje +10, temperatura przegrzania wynosi 9 K lub trudniejszy przykład -1 na manometrze, +10 na termometrze to temperatura przegrzania 11 K.
Wiesz na co ja czekam, przez 10-20 minut (WAŻNE! czas zróżnicowany w zależności od urządzenia. Chodzi o stabilny w miarę stały parametr. Wskazania, wahają się raz w dół, raz w górę, nie interesuje mnie to w ogóle. A jeżeli chcemy potwierdzenia wyniku, należy wyłączyć i włączyć ponownie urządzenie, dodatkowo sprawdzić pobór prądu przez sprężarkę.) tak stojąc z rękoma w kieszeni? Czekam, na jeden parametr. NIE ciśnienie czynnika, NIE temperatury na wewnętrznej jednostce itp. Nic więcej nie jest mi potrzebne, żeby ,,określić'' prawidłową ilość czynnika w instalacji. Która ma ogromne znaczenie dla urządzenia, jego pracy, wydajności i energochłonności. Ten parametr nazywa się temperatura przegrzania(Superheat). Parametr jest stały, bez względu na ciśnienie i warunki zewnętrzne. Mając ten parametr, wiesz że, nie z czynnikiem jest problem. Jeszcze raz przypomnę że dla urządzeń klimatyzacyjnych typu split działających na czynniku R410A producent urządzeń które montuje określa się że jeżeli temperatura przegrzania mieści się od 6 do 10 Kelwinów (może być st. Celsjusza jak kto woli) to urządzenie chodzi prawidłowo. Tu jest zdjęcie z wyświetlonymi parametrami pracy.

[Obrazek: 853d8e4460941ca5.jpg]
Na zdjęciu jest trochę nie wyraźnie ale od góry, po kolei wygląda to tak:
1. Symbol czynnika R410A
2. Ciśnienie czynnika w trybie pracy chłodniczej to 7,1 bara
3. Temperatura czynnika wynikająca z jego właściwości to 0 st. C
4. Temperatura z czujnika termometru na rurze grubej to 10 st. C
5. Najważniejszy parametr Superheat (temperatura przegrzania) to 10 st. C, fachowo K.

Na Testo będzie to tak wyglądać, nie wszystko jest na jednym wyświetlaczu więc trzeba przełączać okienka:

[Obrazek: 4363285c6116fd30.jpg]

[Obrazek: 54dd7fa5d467bceb.jpg]

[Obrazek: b86b8f0d0fce51e5.jpg]

Co z tego wynika? A no to, jeżeli jest większa niż 10K to znaczy że jest zbyt mało czynnika a jeżeli jest mniejsza niż 6K to oznacza że jest wprowadzone za dużo czynnika. Zakładając że mamy 8 mb instalacji chłodniczej, gdy producent urządzenia przygotował w nim czynnik na 5 mb musimy dopełnić instalacje czynnikiem w ilości 3mb razy (np.20gram/1mb) i ponownie zmierzyć ten sam parametr po ponownym restarcie urządzenia. Możemy to zrobić na oko. Ja to robię za pomocą wagi i dozownika. Nie musimy od razu ustawiać dawki wyliczonej z długości rur, nie raz jest tak że mniejsza ilość wystarczy.

Możemy też nic nie robić, ponieważ mieścimy się w widełkach czyli między 6 a 10K, tylko jeżeli producent określa takie widełki. Wiedza chłodnicza klasyfikuje tak parametry przegrzania:

dla klimatyzatorów 6-8K
dla chłodni 8-10K
dla możni 10-13K

i tego trzeba się trzymać. Natomiast co do ciśnień i temperatury odparowania to są wielkości wynikowe i jak dla klimy
odparowanie jest 0, +1 to przegrzanie powinno wynosić 8 bez znaczenia na gaz, ponieważ 0 odparowanie to 0, natomiast każdy gaz ma swoje ciśnienie pracy i jest to najmniej ważne. (cyt. radekklimat)

Ja osobiście trzymam się środka czyli 7-8K.

Pozdrawiam.

Idę na piwo [Obrazek: BottomsUp.gif]
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa