Panowie każdy z was ma trochę racji, ale nie chce nikogo obrażać.
Czasami przydało by się trochę pouczyć lub tak jak twierdzi Shitashii
"Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję"
To nie my wymyśliliśmy te systemy tylko producenci i trzeba zacząć ich słuchać
bez obrazy Mr. llort jako fachowca cię szanuje ale w tej kwestii się z tobą nie zgadzam.
Ile wezmę instrukcji to w tylu pisze żeby ustawiać przegrzanie i dochłodzenie przy zaworach serwisowych kompresora i nie dalej jak 10cali i nie za filtrem.
I nie powinniście się z tym faktem kłócić bo tak wymaga producent i to nie jeden ale wszyscy producenci kompresorów i producenci manometrów tak samo mnie uczyli w szkole, tam gdzie mierzysz ciśnienie to tam mierzysz temperaturę.
Żeby moje słowa nie były gołosłowne wklejam tutaj tekst z instrukcji obsługi jaka pierwsza znalazłem na Internecie w języku Polskim firmy Carrier
http://www.eurohvac.com/index.php?produc...prod_id=17
pod tym adresem możecie sobie ściągnąć tą instrukcje
To są ciekawe teksty z tej instrukcji:
Zmierz temperaturę ssania poprzez podłączenie dokładnego
termometru typu termistorowego bądź elektronicznego do
rury ssącej w pobliżu zaworu serwisowego.
W przypadku nieakceptowanych warunków
przegrzania lub przechłodzenia należy zważyć czynnik
chłodniczy i sprawdzić, czy jest on zgodny z wartością podaną
na tabliczce znamionowej urządzenia ? 56g/m rury z cieczą
Krok 14?Kontrola ilości czynnika chłodniczego
ILOŚĆ CZYNNIKA CHŁODNICZEGO
Fabryczna ilość czynnika jest uwidoczniona na tabliczce
znamionowej. W celu sprawdzenia ilości czynnika w trybie
chłodzenia należy skorzystać z Procedury tylko chłodzenia.
W celu sprawdzenia ilości czynnika w trybie ogrzewania należy
skorzystać z Procedury kontroli z wykresu ogrzewania.
PROCEDURA TYLKO CHŁODZENIA
NOTATKA: W przypadku nieakceptowanych warunków
przegrzania lub przechłodzenia należy zważyć czynnik
chłodniczy i sprawdzić, czy jest on zgodny z wartością podaną
na tabliczce znamionowej urządzenia ? 56g/m rury z cieczą
o średnicy 9,5 mm na 1 m ponad bądź poniżej długości 7,6 m.
PRZYKŁAD:
W celu obliczenia wymaganej dodatkowej ilości czynnika
chłodniczego wymaganej przy konfiguracji z 10 m rur:
10 m ? 7,6 m = 2,4 m x 56 g/m = 134,4 g ilości dodatkowej
Powyższa procedura jest poprawna przy założeniu przepływu
powietrza przez jednostkę wewnętrzną na poziomie ? 21 procent
znamionowej wartości m3/s.
1. Przed kontrolą ilości czynnika chłodniczego włącz
urządzenie na co najmniej 10 minut.
2. Zmierz ciśnienie ssania poprzez podłączenie dokładnego
manometru do króćca serwisowego zaworu ssania.
3. Zmierz temperaturę ssania poprzez podłączenie dokładnego
termometru typu termistorowego bądź elektronicznego do
rury ssącej w pobliżu zaworu serwisowego.
4. Zmierz temperaturę zewnętrzną za pomocą termometru.
5. Zmierz temperaturę powietrza dopływającego do jednostki
wewnętrznej za pomocą wilgotnościomierza.
6. Korzystając z Tabeli 4, odszukaj temperaturę zewnętrzną
i temperaturę termometru mokrego powietrza dopływającego
do parownika. Na przecięciu odczytaj wartość przegrzania.
7. Korzystając z Tabeli 5, odszukaj temperaturę przegrzania
pod pozycją 6 oraz ciśnienie ssania. Na przecięciu odczytaj
temperaturę rury ssącej.
8. Jeżeli w urządzeniu występuje wyższa temperatura rury
ssącej, niż nakreślona, dodaj taką ilość czynnika
chłodniczego, aby osiągnąć nakreśloną temperaturę.
9. Jeżeli w urządzeniu występuje niższa temperatura rury
ssącej, niż nakreślona, odzyskaj taką ilość czynnika
chłodniczego, aby osiągnąć nakreśloną temperaturę.
10. Czynnik chłodniczy zawsze dodawaj w stanie ciekłym
poprzez króciec serwisowy zaworu ssania za pomocą
urządzenia ograniczającego przepływ.
11. W przypadku zmiany temperatury zewnętrznej bądź
ciśnienia na zaworze ssania ilość czynnika dopasuj do nowej
temperatury rury ssącej wskazanej na wykresie.
PROCEDURA KONTROLI Z WYKRESU OGRZEWANIA
W celu skontrolowania pracy systemu w trybie ogrzewania
skorzystaj z wykresu Ciśnienia pompy ciepła naklejonego na
jednostce zewnętrznej. Wykres ten określa, czy występuje
poprawna zależność między ciśnieniem roboczym systemu
a temperaturą powietrza dopływającego do jednostek
wewnętrznych i zewnętrznych. Jeżeli wartości ciśnienia
i temperatury nie są zgodne z wykresem, ilość czynnika
chłodniczego może nie być prawidłowa. Nie korzystaj z wykresu
przy dostosowywaniu ilości czynnika chłodniczego.
NOTATKA: W trybie ogrzewania kontroluj ilość czynnika
chłodniczego wyłącznie przy stałym ciśnieniu. W razie
wątpliwości odzyskaj czynnik i zważ go, dopasowując do
właściwej ilości.
NOTATKA: W przypadku konieczności uzupełnienia ilości
czynnika chłodniczego podczas sezonu grzewczego, czynnik
należy zważyć pod kątem zgodności z wartością na tabliczce
znamionowej urządzenia, a następnie dopasować w zależności
od różnicy długości rur połączeniowych i wartości 7,6 m.
tabelka w instrukcji
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-05-16, 00:13:28 przez Bogdan_New_Jersey.)
Czasami przydało by się trochę pouczyć lub tak jak twierdzi Shitashii
"Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję"
To nie my wymyśliliśmy te systemy tylko producenci i trzeba zacząć ich słuchać
bez obrazy Mr. llort jako fachowca cię szanuje ale w tej kwestii się z tobą nie zgadzam.
Ile wezmę instrukcji to w tylu pisze żeby ustawiać przegrzanie i dochłodzenie przy zaworach serwisowych kompresora i nie dalej jak 10cali i nie za filtrem.
I nie powinniście się z tym faktem kłócić bo tak wymaga producent i to nie jeden ale wszyscy producenci kompresorów i producenci manometrów tak samo mnie uczyli w szkole, tam gdzie mierzysz ciśnienie to tam mierzysz temperaturę.
Żeby moje słowa nie były gołosłowne wklejam tutaj tekst z instrukcji obsługi jaka pierwsza znalazłem na Internecie w języku Polskim firmy Carrier
http://www.eurohvac.com/index.php?produc...prod_id=17
pod tym adresem możecie sobie ściągnąć tą instrukcje
To są ciekawe teksty z tej instrukcji:
Zmierz temperaturę ssania poprzez podłączenie dokładnego
termometru typu termistorowego bądź elektronicznego do
rury ssącej w pobliżu zaworu serwisowego.
W przypadku nieakceptowanych warunków
przegrzania lub przechłodzenia należy zważyć czynnik
chłodniczy i sprawdzić, czy jest on zgodny z wartością podaną
na tabliczce znamionowej urządzenia ? 56g/m rury z cieczą
Krok 14?Kontrola ilości czynnika chłodniczego
ILOŚĆ CZYNNIKA CHŁODNICZEGO
Fabryczna ilość czynnika jest uwidoczniona na tabliczce
znamionowej. W celu sprawdzenia ilości czynnika w trybie
chłodzenia należy skorzystać z Procedury tylko chłodzenia.
W celu sprawdzenia ilości czynnika w trybie ogrzewania należy
skorzystać z Procedury kontroli z wykresu ogrzewania.
PROCEDURA TYLKO CHŁODZENIA
NOTATKA: W przypadku nieakceptowanych warunków
przegrzania lub przechłodzenia należy zważyć czynnik
chłodniczy i sprawdzić, czy jest on zgodny z wartością podaną
na tabliczce znamionowej urządzenia ? 56g/m rury z cieczą
o średnicy 9,5 mm na 1 m ponad bądź poniżej długości 7,6 m.
PRZYKŁAD:
W celu obliczenia wymaganej dodatkowej ilości czynnika
chłodniczego wymaganej przy konfiguracji z 10 m rur:
10 m ? 7,6 m = 2,4 m x 56 g/m = 134,4 g ilości dodatkowej
Powyższa procedura jest poprawna przy założeniu przepływu
powietrza przez jednostkę wewnętrzną na poziomie ? 21 procent
znamionowej wartości m3/s.
1. Przed kontrolą ilości czynnika chłodniczego włącz
urządzenie na co najmniej 10 minut.
2. Zmierz ciśnienie ssania poprzez podłączenie dokładnego
manometru do króćca serwisowego zaworu ssania.
3. Zmierz temperaturę ssania poprzez podłączenie dokładnego
termometru typu termistorowego bądź elektronicznego do
rury ssącej w pobliżu zaworu serwisowego.
4. Zmierz temperaturę zewnętrzną za pomocą termometru.
5. Zmierz temperaturę powietrza dopływającego do jednostki
wewnętrznej za pomocą wilgotnościomierza.
6. Korzystając z Tabeli 4, odszukaj temperaturę zewnętrzną
i temperaturę termometru mokrego powietrza dopływającego
do parownika. Na przecięciu odczytaj wartość przegrzania.
7. Korzystając z Tabeli 5, odszukaj temperaturę przegrzania
pod pozycją 6 oraz ciśnienie ssania. Na przecięciu odczytaj
temperaturę rury ssącej.
8. Jeżeli w urządzeniu występuje wyższa temperatura rury
ssącej, niż nakreślona, dodaj taką ilość czynnika
chłodniczego, aby osiągnąć nakreśloną temperaturę.
9. Jeżeli w urządzeniu występuje niższa temperatura rury
ssącej, niż nakreślona, odzyskaj taką ilość czynnika
chłodniczego, aby osiągnąć nakreśloną temperaturę.
10. Czynnik chłodniczy zawsze dodawaj w stanie ciekłym
poprzez króciec serwisowy zaworu ssania za pomocą
urządzenia ograniczającego przepływ.
11. W przypadku zmiany temperatury zewnętrznej bądź
ciśnienia na zaworze ssania ilość czynnika dopasuj do nowej
temperatury rury ssącej wskazanej na wykresie.
PROCEDURA KONTROLI Z WYKRESU OGRZEWANIA
W celu skontrolowania pracy systemu w trybie ogrzewania
skorzystaj z wykresu Ciśnienia pompy ciepła naklejonego na
jednostce zewnętrznej. Wykres ten określa, czy występuje
poprawna zależność między ciśnieniem roboczym systemu
a temperaturą powietrza dopływającego do jednostek
wewnętrznych i zewnętrznych. Jeżeli wartości ciśnienia
i temperatury nie są zgodne z wykresem, ilość czynnika
chłodniczego może nie być prawidłowa. Nie korzystaj z wykresu
przy dostosowywaniu ilości czynnika chłodniczego.
NOTATKA: W trybie ogrzewania kontroluj ilość czynnika
chłodniczego wyłącznie przy stałym ciśnieniu. W razie
wątpliwości odzyskaj czynnik i zważ go, dopasowując do
właściwej ilości.
NOTATKA: W przypadku konieczności uzupełnienia ilości
czynnika chłodniczego podczas sezonu grzewczego, czynnik
należy zważyć pod kątem zgodności z wartością na tabliczce
znamionowej urządzenia, a następnie dopasować w zależności
od różnicy długości rur połączeniowych i wartości 7,6 m.
tabelka w instrukcji
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY