bob1985 napisał(a):[quot
Jako serwisant pracuję 5 lat więc uwierz mi trochę doświadczenia mam.
jak popracujesz 20 lat -i jakąś poważną szkółkę chłodniczą "zaliczysz" -to troszkę doświadczenia będziesz miał. a -przede wszystkim zyskasz świadomość ile Ci brakuje.
Chłodnictwo uczy pokory -i z latami praktyki -coraz bardziej dostrzega się własne braki i to, że wszystkiego nie da się ogarnąć...
Co do kontrastu... praktycznie wszyscy producenci sprężarek krzyczą, że jest be... za to polecają go jako kompletnie nieszkodliwy producenci kontrastu...
więc dla bezpieczeństwa należy używać tylko w ostateczności... -jednak czasem ratuje przysłowiowe 4 litery.
po dodaniu kontrastu -i znalezieniu -usunięciu nieszczelności -gwoli spokoju sumienia warto przyśpieszyć wymianę oleju.
gwarancja... zazwyczaj użytkownikowi daje ją firma chłodniczo -serwisowa... i samemu się ją uznaje lub nie. jednak -gdzieś się te sprężarki kupuje -i jak gwarancja to trzeba je odesłać... a producent weryfikuje...
można samemu wykonać naprawę gwarancyjną -i dostać za friko nową sprężarkę -ponosząc jedynie koszt robocizny i dojazdu -a można za nową sprężarkę zapłacić... jak sprężarka droga -to robi to różnicę.
Spotkałem się z sytuacjami, że producent uchylał się od gwarancji bo maszyna zalana była niefirmowym olejem... producent sprężarki weryfikował, czy olej jest "rekomendowany" czy identyczny ale z innej firmy.
a barwnik łatwiej wykryć w oleju niż stwierdzić czyjej produkcji jest POE. Jak siądzie sprężarka za stówę -to się wymienia i nikt się nie chrzani. jak siądzie taka za kilkanaście kilkadziesiąt tysi -to jest szukanie winnego i spychologia -kto pokrywa koszty...
i lepiej nie przerabiać w praktyce co się dzieje przy awarii sprężarki za kilkaset tysi...
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY