Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Uruchomienie klimy

129 Odpowiedzi, 131406 Wyświetleń

Fujitsu Szczecin

2011-05-14, 20:08:08
Top użytkownik
llort napisał(a):Nie trzeba liczyć.Wystarczy pomiar w odpowiednim miejscu.Jak żyję to przy klimatyzatorze tego nigdy nie mierzyłem bo i nie wiem po co.Wytłumaczcie mi po co mierzycie ten parametr?Aby klient był zadowolony?Za mały klimatyzator to przypuszczam zwiększone przegrzanie.A pomiar nie naprawi tego problemu.Dobór to podstawa.Jak dobrze dobrane to nie ma problemu.Nawet taki idiota jak ja stwierdza że nadmierne przegrzanie = zafajdany skraplacz i nie tylko.
Witam

Przy klimatyzatorach zafajdany skraplacz czy parownik widać gołym okiem, nie trzeba nic mierzyć.
Wracając do pomiaru przegrzania par czynnika chłodniczego, który jest parametrem pomagający przy określeniu prawidłowej ilości czynnika co za tym idzie poprawnej pracy instalacji chłodniczej klimatyzatorów. Z definicji wygląda to następująco. Przegrzanie (Supertheat) to różnica między aktualną temperaturą (mierzoną czujnikiem termopary) czynnika w baterii chłodnicy (temperatura nasycenia). Po osiągnięciu temperatury wrzenia, czynnik wciąż podnosi swą temperaturę. Ilość stopni o jakie czynnik zwiększył swoją temperaturę nazywany jest przegrzaniem.

[Obrazek: 64395f513bfcad0emed.jpg]
Rysunek przedstawia miejsca podłączenia manometru i termopary w czasie pomiaru przegrzania. Oczywiście dolny manometr mierzy przegrzanie par czynnika w systemie.

Pomiar przegrzania jest najlepszą wskazówką odpowiedniego napełnienia systemu ze stałą dyszą czynnikiem i warunkami pracy. Jeżeli system pracuje poprawnie, ale wartość przegrzania jest za wysoka, należy dodać czynnika. Jeżeli wartość przegrzania jest za niska, należy zmniejszyć ilość czynnika w układzie.

W układach wyposażonych w termostatyczne zawory rozprężne (TXV) przegrzanie jest najlepszym wskaźnikiem stanu napełnienia układu czynnikiem, ponieważ układy te są zaprojektowane do utrzymywania stałych wartości przegrzania. Prawidłowo napełniony układ zapewnia maksymalną wydajność i dłuższą żywotność.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa