llort napisał(a):A co na to wagi i producenci.?WitamJeżeli wartość przegrzania jest za niska, należy zmniejszyć ilość czynnika w układzie.A ja zawsze myślałem aby poszukać przyczyny nie wydajności układu.
Cóż człowiek uczy się całe życie a zalodzenie chłodnicy nie powinno nikogo wprowadzać w błąd.A jak za wysoka latem pewnie trzeba upuścić?No tak nie ty ani ja nie dobieraliśmy tych układów.Niektórzy regulują przegrzanie
![]()
od pory roku(dopusczają jesienią upuszczają wiosną według manometrów elektronicznych
To nie jest wojna między producentami wag i manometrów. Jeżeli masz napełnić nowy układ chłodniczy klimatyzatora np: 1500g(masz w jednostce zewnętrznej) + 300g(15m dodatkowej instalacji a producent przewidział czynnika na 5m, podają Ci w DTR 30g/m) wtedy temat jest prosty. Bierzesz wagę z zaworem, ustawiasz dawkę i dodajesz. Prosta sprawa.
Inny przykład. Jedziesz na uruchomienie 10 klimatyzatorów. Każdy z nich ma dłuższą instalacje o ,,X'' metrów ponieważ inna firma dwa lata temu rozkładała instalacje na etapie budowy, inna montowała jednostki i uruchamia. Nie ma możliwości sprawdzenia długości instalacji ponieważ są schowane pod rigipsami. Dach jest stromy. Nie ma żadnej dokumentacji wykonawczej. Urządzenia są dobrze dobrane, nowe, etc.
Co wtedy robisz? Bierzesz wagę i walczysz na dachu ze przeciwnościami czy podłączasz manometr i kierujesz się doświadczeniem?
Odpowiedz mi na pytanie i przestań docinać że reguluje przegrzanie bo tego nie robię! Jak już coś reguluje to ilość czynnika która ma wpływ na przegrzanie i parę innych parametrów.
Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
Jeżeli wartość przegrzania jest za niska, należy zmniejszyć ilość czynnika w układzie.A ja zawsze myślałem aby poszukać przyczyny nie wydajności układu.