llort napisał(a):Nie przekręcam twoich słów tylko tylko wkleiłem część twojego postu jako dobry przykład tego że nie zawsze możemy zmierzyć rzeczywiste przegrzanie przy sprężarce które nas interesuje i jest istotne dla prawidłowej pracy układu.Witam
Przekręcasz, może nie słowa ale myśl. Uparłeś się że ja reguluje przegrzanie. Co to według Ciebie jest przegrzanie? Ja pisze o przegrzaniu(Superheat), parametrze który się otrzymuje z kilku parametrów a Ty mierzysz go przy sprężarce, ale jak Ty go mierzysz? Może będzie mi lepiej zrozumieć Twoje myślenie. Ja jak mierze to wiesz.
Mi w tym przykładzie 10 klimatyzatorów który zacytowałeś chodziło nie o regulacje przegrzania tylko o sposób uzupełnienia czynnika w sposób poprawny, szybki i niewymagający wagi.
llort napisał(a):Co do odpowiedzi sprytny przykład.Ale za pomocą ciśnienia i temperatury nie określimy wagi czynników w poszczególnych butlach.Natomiast możemy określić rodzaj czynnika za pomocą pomiaru ciśnienia i temperatury porównując wyniki z tablicami własności czynników chłodniczych.Czyli po tym w której butli jest mniejsze lub większe ciśnienie też nie da się określić w której jest więcej czy mniej. No właśnie o to mi chodziło. Podłączając manometr do układu chłodniczego splita możesz tylko określić jaki czynnik jest w układzie. Nic więcej. No może tylko że go w ogóle nie ma
. To podłączenie manometru może nam tylko potwierdzić jaki czynnik zastosowano w układzie(był na forum kiedyś przykład rutyny i gość napełnił układ 410A a powinien 407C). Po włączeniu układu na chłodzenie ciśnienie się zmienia dzięki sprężarce, włąściwości czynnika również. Jeżeli wiesz a powinieneś wiedzieć np. R410A odparowuje przy 0st.C czyli 7,1bara w parowniku zachodzi obróbka termiczna i w postaci par zostaje zassany do sprężarki z odebranym ciepłem. W skrócie. Pomiar z rury ssącej po styku z termometrem podaje temperaturę jest ona uzależniona od kilku czynników wiesz jakich bo je cytowałeś. Ciśnienia wskazane na manometrze też uzależnione są od różnych warunków cytowanych w tym wątku. Idealnie jest jak masz na manometrze 0st.C a na termometrze 8st.C z rury ssącej. Wzór, ideał. Nawet nie trzeba Superheat. Ale może również pracować tak: wynikowa +4st. z termometru 8st.C lub wynikowa +2st.C i z termometru 14st.C a urządzenia będą nowe, czyste i dobrze dobrane. Co wtedy w takiej sytuacji robisz? Podałem najprostszy przykład. Trochę inaczej jest jak zabieramy się do układu którego nie znamy. Interpretacja wyników zależy od doświadczenia serwisanta. Dla jednego niskie ciśnienie pracy będzie brakiem czynnika dla drugiego zafajdanym parownikiem. Wszystko kwestia podejścia do tematu i doświadczenia które jednak bez podstaw do niczego dobrego nie doprowadzi.
Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY