crocens napisał(a):Bogdan, pewnie myslisz o mnieja zawsze mierzę (choć żadko to robię) w splitach przy sprężarce bo to wystarcza i działa...........Jeżeli ktoś mówi przegrzanie (superheat) to ja mówię ok, ale są 4 różne przegrzania.
Cześć crocens nie trafiłeś pudło.

Wiesz tu gdzie ja wykonuje prace jest takie powiedzenie,
Montażyści chłodni zawsze zastąpią montażystów klimatyzacji.
Czego nie da sie powiedzieć o montażystach klimatyzacji.
Bo montażyści klimatyzacji mają tylko jeden poziom.
A chłodnicy mają kilka poziomów.
To co teraz napisałem zrozumieją tylko osoby co montują i serwisują chłodnie. Czy nie prawdę pisze Mr. llort???
Crocens wiem że ty to rozumiesz, i powiem ci szczersze że lubię czytać Twoje posty!
Ja to doświadczyłem jak kiedyś zacząłem serwisować chłodnie.
I wiem że wam chłodnicy nie dorastam do pięt.
Tak ze wielki ukłon w kierunku Mr llort ten gościu naprawdę ma wiedze, chociaż ciężko ją przekazuje. Trzeba naprawdę chociaż w małym stopniu być zawansowany żeby jego zrozumieć. Czy nie prawdę pisze Mr crocens. ty jesteś chłodnikiem, to mógłbyś sie wypowiedzieć w tej kwestii.
Trzeba zwrócić uwagę ze Mr llort nigdy na forum nie miał żadnej sprzeczki z prawdziwymi chłodnikami, a z osobami co montują głownie klimatyzacje zdarzało mu sie to bardzo często, chociaż ja uważam że nie z jego winy, ale to już moja opinia. A z winy tego ze osoba co montują klimatyzacje maja tylko jeden poziom. I nie rozumieją wszystkich zasad jakie sa w chłodnictwie i klimatyzacji.
Dlatego ja napisałem, cytuje.
"Panowie każdy z was ma trochę racji, ale nie chce nikogo obrażać.
Czasami przydało by się trochę pouczyć lub tak jak twierdzi Shitashii
"Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję"
To nie my wymyśliliśmy te systemy tylko producenci i trzeba zacząć ich słuchać
bez obrazy Mr. llort jako fachowca cię szanuje ale w tej kwestii się z tobą nie zgadzam.
Ile wezmę instrukcji to w tylu pisze żeby ustawiać przegrzanie i dochłodzenie przy zaworach serwisowych kompresora i nie dalej jak 10cali i nie za filtrem.
I nie powinniście się z tym faktem kłócić bo tak wymaga producent i to nie jeden ale wszyscy producenci kompresorów i producenci manometrów tak samo mnie uczyli w szkole, tam gdzie mierzysz ciśnienie to tam mierzysz temperaturę."
To jest zasada klimatyzacj
Bo to jest jedyna zasada na poziomie pierwszym, i tutaj Mr llort powinien zrozumieć ze rozmawiamy o klimatyzacji a nie o chłodnictwie. Katalog chłodnictwa panie llort jest trzeci katalog od góry. A my teraz jesteśmy na pierwszym katalogu co sie nazywa klimatyzacja.
Taka mała ciekawostka
Czy zauważyliście ze klimatyzacja pracuje tylko latem, a zimą sobie juz nie radzi
A jakoś chłodnie pracują cały rok i nie ma dla nich znaczenia jaka jest temperatura.
To jest pierwsza zasada
Jest tutaj parę osób co utrzymuje z nimi kontakt telefoniczny, oni głównie montują klimatyzacje tak jak ja, I wiecie co, są to osoby co się nie wywyższają.
Dla nich jest ważne ze oni robią dobrze te klimatyzacje i lubię ich za to.
Ich to nie interesuje ze są inni lepsi. Oni są dobrzy w swojej dziedzinie.
I to im wystarcza. "B" "S"
I życzę wam żebyście byli tacy jak oni.
Pozdrawiam Bogdan
ps: no to teraz sobie chyba wrogów na robiłem
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY