Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klima w "zabytkowym obiekcie" (blok, wpisany w 1992 do rej. zabytków)

8 Odpowiedzi, 10290 Wyświetleń

Ghost70

2011-05-25, 10:45:25
Użytkownik
Decydując się na zakup tego mieszkania, świadomie bądź nieświadomie, zgodziłeś się na pewne ograniczenia, które niesie za sobą wpisanie budynku do rejestru zabytków. Teraz ponosisz tego konsekwencje. Rozumiem ciebie bo sam mieszkałem w starej willi pod ochroną konserwatora - cokolwiek wyremontować to był koszmar.
Co do skraplacza możesz jeszcze pomyśleć o montażu na dachu lub posadowieniu na gruncie. Słyszałem też o instalacji w piwnicy. A rurki można poprowadzić w pionach wentylacyjnych (kominowych).
W uzasadnieniu dla konserwatora możesz napisać, że klimatyzator jest właśnie konieczny ze względu na zabytkowy charakter budynku ponieważ zapewni odpowiednia temperaturę (21c plus minus 2 stopnie) i wilgotność względna powietrza (45 plus minus 8 %) w celu zachowania w jak najlepszym stanie obiektu przez długie lata. Możesz jeszcze coś dodać o tym, że zastosowane przez ciebie rozwiązanie jest prewencją w celu ograniczenia wywołanych przez niestabilność mikroklimatu, fizycznych uszkodzeń budynku... itd. itp. Myślę, że takiej argumentacji nie odważy się przeciwstawić żaden konserwator.
To taki twój mały wkład w ochronę zabytków Big Grin Jak cie wywali drzwiami to wejdź oknem. Nie poddawaj się.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa