Ucinając sprawę wielkości pomieszczenia do doboru mocy klimatyzatora, przyjmijmy iż wszystko odbywa się
na "stole laboratoryjnym".
Tabliczka znamionowa pokazuje moc chłodzenia max (7 kW),
Jak ją potwierdzić. jak i co mierzyć żeby to sobie wyliczyć ?
Proszę wylicz jaka jest moc chłodzenia zakładając dane podawane przez producenta - czyli przepływ 1400m3/h
Temp wloty 24 st. C wylot 16 st. C
W piątek z rana ma być serwis.
Klimatyzacje montowała firma która się takimi sprawami zajmuje
Instalator wyliczył że 3 takie powinny wystarczyć i 3 takie mam zainstalowane (ale to nieistotne dla mojej sprawy).
Załóżmy że mam tylko jeden i jest na stole laboratoryjnym.
stefanbud
Bardzo dziękuję za naprawdę rzeczowe informacje. Proszę jeszcze o wyjaśnienie (nazwanie)
parametrów z tabelki
![[Obrazek: ostatni.JPG]](https://lh4.googleusercontent.com/-lx5lhYXnspI/TgHHyZJltyI/AAAAAAAAA1E/8YH5e7eYXII/s912/ostatni.JPG)
to, po pc itd.
Czytając inne tematy widzę , iż jeden z najważniejszych parametrów to przegrzanie (6-8K )
Znalazłem tez na innym forum 2 metody sprawdzenia ilości czynnika. Miedzy innymi opisane jasno przez stefandud
Po wypowiedziach stefanbud jestem przekonany, że gdyby to on mi to sprawdził to nie zadawałbym żadnego dodatkowego pytania. Ale nie znając fachowości serwisu chcę coś "liznąć " w tym temacie, żeby wiedzieć o co ewentualnie zapytać lub na co zwrócić uwagę.
Zobaczymy co mi serwis odpowie na pewno tu opiszę i poproszę o opinię
na "stole laboratoryjnym".
Tabliczka znamionowa pokazuje moc chłodzenia max (7 kW),
Jak ją potwierdzić. jak i co mierzyć żeby to sobie wyliczyć ?
Remik napisał(a):Zakładając, że jednostka wew. zasysa temp.25*C a wypluje 16*C, przerabiając tak 900m3 powietrza w ciągu godz., moc klimatyzatora wynosi 2,26kW
Proszę wylicz jaka jest moc chłodzenia zakładając dane podawane przez producenta - czyli przepływ 1400m3/h
Temp wloty 24 st. C wylot 16 st. C
eryk_wiking napisał(a):Napisz skąd jesteś, ktoś z forum podjedzie, przejrzy urządzenie, zmierzy ciśnienia, przegrzanie, zapłacisz 200 zł i wiesz co sie dzieje z urządzeniem.
Czy sam instalowałeś te urządzenie?
Czy instalator nie mówił że dana moc jest za mała?
W piątek z rana ma być serwis.
Klimatyzacje montowała firma która się takimi sprawami zajmuje
Instalator wyliczył że 3 takie powinny wystarczyć i 3 takie mam zainstalowane (ale to nieistotne dla mojej sprawy).
Załóżmy że mam tylko jeden i jest na stole laboratoryjnym.
stefanbud
Bardzo dziękuję za naprawdę rzeczowe informacje. Proszę jeszcze o wyjaśnienie (nazwanie)
parametrów z tabelki
to, po pc itd.
Czytając inne tematy widzę , iż jeden z najważniejszych parametrów to przegrzanie (6-8K )
Znalazłem tez na innym forum 2 metody sprawdzenia ilości czynnika. Miedzy innymi opisane jasno przez stefandud
Po wypowiedziach stefanbud jestem przekonany, że gdyby to on mi to sprawdził to nie zadawałbym żadnego dodatkowego pytania. Ale nie znając fachowości serwisu chcę coś "liznąć " w tym temacie, żeby wiedzieć o co ewentualnie zapytać lub na co zwrócić uwagę.
Zobaczymy co mi serwis odpowie na pewno tu opiszę i poproszę o opinię
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY