hubertox napisał(a):WitamWitam
Przeanalizowałem wyniki twoje z moimi i są podobne niemal że identyczne. Dziwi mnie straszny spadek ciśnienia w pewnym momencie aż do 4 barów. Może odkręciłeś zawór na moment, czy sprężarka aż tak na wysokie obroty weszła? Jaka zadana była temperatura na pilocie 16 stopni i jaka była temp pokojowa bo widzę po wynikach, że klimatyzator chyba uzyskał zadaną temperaturę? 0,5 -1K przegrzania odczytujesz jako 6 jak to rozumieć ? Czy inverter może po osiągniętej temperaturze zupełnie się wyłączyć? Miałem taką sytuację w jednej jednostce.
I fajnie że to zauważyłeś, znaczy te spadki ciśnienia. Każdy inwerter stara się dostosować do warunków pracy. Więc zaczyna schodzić z ciśnieniem i potem systematycznie wzrasta. Analizuje w tym czasie przegrzanie. Ten przykład który Ci podałem jest jakby idealny pod względem ilości czynnika. Proces odbył się jednorazowo. Jeżeli tego czynnika nie ma zauważysz że operacja spadku i wzrostu ciśnienia powtórzy się kilku krotnie. Inwerter za wszelką cenę stara się dążyć do narzuconych mu parametrów pracy. Uzupełniałem kiedyś czynnik w instalacji o wiele dłuższej niż standard. Nieduże ilości, unormowanie ciśnienia pracy, wyłącznie wyrównanie ciśnienia, włącznie ponowne. Zauważyłem że te procesy spadku i wzrostu ciśnienia, znaczy ich częstotliwość się zmniejszała. Ostanie dodanie i spadek, wzrost i normowanie się przegrzania. Stałe parametry. Inwertera jest trudno przepełnić ponieważ jest konstrukcyjnie przygotowany na to. Jedyną niepoprawnością którą widać od razu po uruchomieniu inwertera jest znikoma ilość czynnika w instalacji. Jeżeli wiemy po instalacji to dodajemy, jeżeli nie wiemy ściągamy i napełniamy na wagę.
Ja lubię eksperymentować. Zrozumieć jak to działa.
Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY