Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Komora Mroznicza

39 Odpowiedzi, 36680 Wyświetleń

jack63

2011-07-19, 12:20:55
Zaawansowany użytkownik
Cytat:Mozna czytac o wszystkim i wydaje sie ze wszystko wiesz ale jak pare razy nie ustawisz przegrzania i nie zobaczysz jak reaguje uklad to teoria nic ci nie da!
A ja uważam, że trzeba znać teorię i zdobywać praktykę. To para nierozłączna. Mówienie że którykolwiek element tej pary jest mniej lub bardziej ważny jest jak pytanie o mycie uszu czy rąk!
Sytuacja którą odkrył twój kolega (zwarty przekaźnik) zdarza się czasem. Sam miałem podobną sytuację, ale ze sterowaniem zaworu elektromagnetycznego. Tylko czy grzałki były zasilane bezpośrednio ze sterownika??? Z reguły powinien być zamontowany stycznik a na nim już widać czy jest załączony.
Jeżeli nie było stycznika, to Niemiec był bardzo oszczędny! Lepiej sprawdzić czy nie oszczędził na czymś jeszcze.
Na pewno oszczędził na sprężarce, bo typ który podałeś bardziej sie nadaje do większej zamrażarki a nie do mroźni!
W kwestii R404A. Jest to "prawie" to samo co R507. Nie znam przyczyny dla której ten czynnik jest stosowany (R404A). Przecież R507 jest zeotropowy i się nie rozwarstwia. Skład chemiczny bardzo podobny. Cena też.
Sam miałem problemy z R404A. Przy niewielkiej nieszczelności dzieją się cuda o jakich się nie śniło na R22.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa