Witam
Dostałem telefon z propozycją zbudowania układu chłodniczego w warzywniaku. Powierzchnia do schłodzenia około 20m2. Ściany ponoć z płyt warstwowych.
Wymóg ? cicha praca.
Informacje były przekazane z drugiej ręki i nie dało się wyciągnąć więcej informacji. Jutro może uda mi się obejrzeć obiekt i uzyskać więcej wytycznych. Nie mnij jednak wymóg cichej pracy agregatu i to, że bardziej poruszam się w klimatyzacji jak w chłodnictwie, skłonił mnie do przeczytania wątków z wykorzystaniem agregatu od klimatyzatora.
Skłaniam się ku takiemu rozwiązaniu.
Zakładana moc agregatu do moich rozważań to 3,5kW, czynnik R410.
Znalazłem w necie TZR na taki czynnik ale wydajność zaczynała się od 45kW
Czy nie ma mniejszych ?
Druga sprawa to rurociągi. W klimatyzacji jest to 1/4 i 3/8?
Jakie średnice dla rurociągu dł. powiedzmy 6m , agregat 1m nad parownikiem ?
Zakładam, że odparowanie będzie 0*C więc odszranianie mogę pominąć . W razie potrzeby niższych odparowań, zastanawiam się nad pozostawieniem w rezerwie zaworu czterodrożnego z kapilarami. Sprzęgnięcie tych dwóch układów rozwiązało by też problem wyrównania ciśnienia przed startem. Czy może lepiej od razu parownik z grzałkami ?
Wdzięczny będę za wskazówki, sugestie, uwagi .
Dostałem telefon z propozycją zbudowania układu chłodniczego w warzywniaku. Powierzchnia do schłodzenia około 20m2. Ściany ponoć z płyt warstwowych.
Wymóg ? cicha praca.
Informacje były przekazane z drugiej ręki i nie dało się wyciągnąć więcej informacji. Jutro może uda mi się obejrzeć obiekt i uzyskać więcej wytycznych. Nie mnij jednak wymóg cichej pracy agregatu i to, że bardziej poruszam się w klimatyzacji jak w chłodnictwie, skłonił mnie do przeczytania wątków z wykorzystaniem agregatu od klimatyzatora.
Skłaniam się ku takiemu rozwiązaniu.
Zakładana moc agregatu do moich rozważań to 3,5kW, czynnik R410.
Znalazłem w necie TZR na taki czynnik ale wydajność zaczynała się od 45kW
Czy nie ma mniejszych ?
Druga sprawa to rurociągi. W klimatyzacji jest to 1/4 i 3/8?
Jakie średnice dla rurociągu dł. powiedzmy 6m , agregat 1m nad parownikiem ?
Zakładam, że odparowanie będzie 0*C więc odszranianie mogę pominąć . W razie potrzeby niższych odparowań, zastanawiam się nad pozostawieniem w rezerwie zaworu czterodrożnego z kapilarami. Sprzęgnięcie tych dwóch układów rozwiązało by też problem wyrównania ciśnienia przed startem. Czy może lepiej od razu parownik z grzałkami ?
Wdzięczny będę za wskazówki, sugestie, uwagi .
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY