Bobek napisał(a):Żadne szkolenie nie nauczy Cię i nie przygotuje na niespodzianki związane z chłodnictwem.
Trzeba będzie ćwiczyć - i na niespodziankach, ale z tego co wiem to przy pospolitym montażu splitów niespodzianek nie ma zbyt wiele, a i specjalna wiedza projektowa nie jest wymagana.
Cytat:Chodzi mi o przekucia, montaże konstrukcji, hydraulika, elektryka, mechanika, itp.
Zgadza się, ale przy prostych montażach wiedza hydrauliczna czy elektryczna nie jest wymagana, a zawsze można poświęcić swój zarobek i zamówić elektryka. Widziałem na czym polegał montaż splita u mnie w mieszkaniu i u brata w domu.
Cytat:Ile czasu potrzeba na nauczenie się porządnie informatyki, programowania i obsługi systemów które obsługujesz? Dam rade to zrobić po kilku kursach?![]()
Dasz jak najbardziej radę. Pozostaje tylko specyfika konfiguracji danych systemów unixowych, czy też baz oracle różna w każdym wypadku, ale tego na żadnym kursie nikt nie uczy. A i nie da się być jednocześnie administratorem, programistą i informatykiem. Mózg za mały, aby tyle wiedzy ogarnąć.
Cytat:Możesz spróbować, ale jeżeli jesteś dobrym informatykiem to zostań w swojej branży. Branża informatyczna jest najbardziej rozwijającą się i dającą olbrzymie możliwości rozwoju. Zainwestuj w tą dziedzinę, zacznij robić strony internetowe, obsługę firm, może stworzysz jakiś serwer dla swoich klientów (wtedy któryś z nas przyjedzie i założy Ci fajną klimę) Pomyśl nad tym...
Niestety dobry byłem może 10 lat temu. Teraz nie dość, że brakuje mi pasji do tej roboty to i ogrom wiedzy do ogarnięcia jest nieprawdopodobny. Niestety w branży informatycznej to albo można pracować jako szeregowy pracownik w wielkiej firmie czy międzynarodowej kuporacji, albo składać komputery w jakimś sklepie komputerowym (bo żeby własny otworzyć do konkurencja za duża), bo strony internetowe to już 10-cio latki potrafią robić profesjonalne.
Nadarzyła się szansa dostać z roboty ok.100 tys zł netto za odejście i myślę właśnie te 100 tys wykorzystać na kursy, sprzęt, narzędzia itp. bo auto kombi już mam, a i lewych rączek do wiercenia czy podstawowej elektryki nie mam na szczęście.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY