Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Samsung RSA1DTMH lodówko-zamrażarka

27 Odpowiedzi, 30864 Wyświetleń

vlodek0

2011-08-30, 06:23:13
Nowy użytkownik
Dziękuję za zainterersowanie i pomysły.
Gwarancja i rękojmia nieaktualne, można zapomniec, trochę zaniedbany temat, trudno zapominam, wymiana lodówki?dosyc radykalne posunięcie-pogratulowac pomysłodawcy!pogratulowac, pewnie że proste rozwiązanie, tyle, że nie pisał bym na tym forum gdybym chciał wyrzucic lodówkę, chcę ją naprawic, nawet jeżeli ma zdechnąc za 2 miesiące, uparty jestem, z tego też powodu nie wzywam kolejnego serwisu, tylko pytam o składniki naprawy, kolege chłodziaża posiadam, tyle że nie robi tych na r600, dlatego pytam na forum o firmę i typ sprężarki jaki by należało zastosowac do tej lodówko-zamrażarki, bowiem zgadzam się z kolegą że, Samsung chyba nie powinien robic lodówek.
Poproszę o radę, sprężarkę jakiej firmy zastosowac dla takiego sprzętu, czy na r600, czy r124a, może ktoś pomoże w doborze typu agregatu, chodzi o moc i wydajnośc.
Pospawac miedzią i srebrem to sam potrafię, restę zrobi kolega albo sam spróbuję, przy pomocy kolegów z forum.
Sprzęt aktualnie ma odciętą rurkę od agregatu, serwis sprawdzał czy aby napewno uszkodzony jest agregat,i tak zostawił.
Domyślam się że po wymianie agregatu i osusacza należało by przepłukac azotem cały układ, zapąc azot do rurki serwisowej na agregacie, a następnie zrobic ujście po osusaczu, i w ten sposób napełniając układ azotem i sposzczjąc za osusaczem dokonac odwodnienia ukkładu. Następnie wytwożyc próżnie, co przy okazji dodatkowo odwodni układ, a następnie korzystając z precyzyjnej wagi, napełnic układ odpowiednio wagowo czynnikiem r600(no bo chyba na manometry nie da się zrobic tak jak w przypadku r134a)
Tak w przypadku r600, bo raczej bym skłaniał się w tym kierunku, nie wiem jakim ciśnienieniem potraktowac układ azotem, może ktoś pomoże, czy operację z azotem wykonac jeden raz czy kilka razy(azotu mam butlę 5L lub 8L), zapewne nie wolno włączc agregatu z napełnieniem azotem, czy należało by uzupełnic olej w układzie, czy wystarczy ten, który jest zalany w nowym agregacie
Generalnie proszę o pomoc, jaki agregat typ i producent.
Jak to zrobic, czy tak jak opisałem, czy też jest inna metoda.
Lodówki nie wyrzucam, chcę ją reanimowac dla własnej satysfakcji.
Dziękuję za wszelką pomoc, pozdrawiam zaangażowanych.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa