Tadeusz4321 napisał(a):Co ty gadasz?.Od kiedy R134a jest palny.Chyba że ruskie ci sprzedali propan butan jak to w ubiegłym roku miało dużo razy miejsce.Wtedy na pewno ani nie uzyskasz odpowiednich ciśnień no i może wybuchnąć
1)
Nie ruskie jednak sprawdzona hurtownia chyba w odróżnieniu od Ciebie
Nie twierdzę, że są palne tak sobie tylko ze źródeł: "CZYNNIKI CHŁODNICZE I NOŚNIKI CIEPŁA" z MastyZakres palności w powietrzu: 7,1 - 16,1 % objętości - cyt: "Czynnik R 134a jest palnym związkiem jednorodnym o wzorze chemicznym CF3-CH3"
Jakbym nie miał dowodu to bym nie pisał tego
2)
"A propos temp krytycznej to nie 70 st C a 101,2 .Oj coś na bakier z podstawowymi wiadomościami kolego"
Z tej samej książki: Temperatura krytyczna: 73,2 st. C
Ciśnienie krytyczne: 37,6 bar
Gęstość krytyczna: 434 kg/m3
Normalna temp. wrzenia: -47,6 st. C
Temp. krzepnięcia: -111 st. C
3)
"Chłodnictwo to szeroka gama urządzeń.A zasady ich funkcjonowania są jednakowe.Większość czynników chłodniczych jest palna w temperaturach przeważnie pow.700 stopni.Nawet azbest jest palny.Różnica między chłodnictwem stacjonarnym a samochodowym polega tylko na poszukaniu odpowiednich elementów co w szczególności w samochodówce czasami nie jest łatwe.Jak rozumiem dominik486 ty nie masz problemu z poszukaniem np zaworów serwisowych ale masz problemy z chłodnictwem."
Zgadza się chłodnictwo to szeroka gama urządzeń od płytki Peltiera, lodówek przez chłodnictwo komercyjne oraz przemysłowe freonowe, amoniakalne i wiadomo układy klimatyzacji. Zasada działania taka sama tylko na innych podzespołach, armaturze itd chyba wszyscy to wiemy...
Owszem poszukiwanie odpowiednich elementów nie zawsze jest łatwe, jednak jak wiemy o co chodzi dotrzemy do wszystkiego czyż nie?
Zawory serwisowe od klimy znalazłby podejrzewam prawie każdy wulkanicator nie znający zasady działania tej otóż klimatyzacji. Czy ja mam problemy z chłodnictwem? Hmm powiem tak rozwijam sie i poszerzam wiedzę jak tylko mogę, każdy z nas uczy się całe życie, jednak jeżeli chcesz pogadać o konkretach i sprawdzić moją wiedzę to zapraszam, możesz się jeszcze niemile rozczarować
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY