Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Elta EK-12 SHEK - inwerter - a zachowuje sie zazwyczaj jak on/off

10 Odpowiedzi, 10359 Wyświetleń

Yossarian

2011-09-30, 09:25:30
Nowy użytkownik
Witam,

Mam kłopot z klimatyzatorem jak w tytule.
Niby inwerter, choć nigdzie ani słowa na nim nie ma o tym a w trybie grzania działa kompletnie bez sensu.

Krótki opis - w trybie grzania na pilocie ustawione 22st, po włączeniu na wyświetlaczu dajmy na to 23st, załącza się sprężarka w jed zew, słychać jak sobie płynnie zwiększa obroty (więc chyba jednak inwerter), zaczyna dmuchać jed wew, temperatura w pomieszczeniu rośnie stopniowo zmniejszane są obroty wentylatora w autofanie, temperatura na wyświetlaczu jednostki wewnętrznej osiąga 27st i wyłącza się jednostka zewnętrzna, po minucie wyłącza się też jednostka wewnętrzna. Temperatura na wyświetlaczu spada do ok 25st i cykl się powtarza.

Krótko mówiąc grzeje 5 st powyżej tego co ma na pilocie, wyłącza się, spada temperatura do +2 tego co na pilocie i tak w kółko.

Nie słychać (ani na manometrach nie widać) żeby w jakikolwiek sposób regulowane było ciśnienie.

Klimatyzator jest prawie nowy - dosłownie 2 tygodnie temu zamontowany. Choć po prawdzie wisi od wiosny, ale niestety w pierwszej jednostce zewnętrznej za słabo skręciłem połączenia (bez kluczy dynamometrycznych - potem jak się okazało było ok 35Nm zamiast 55 na rurze gazowej Sad) więc wymieniłem jednostkę zewnętrzną - mam 5 takich), ale obydwie jednostki zewnętrzne tak się zachowywały. Jednostka wewnętrzna pozostała ta sama - i problem niejako występuje od samego początku.

Żeby było zabawniej ZDARZA mu się pracować "z sensem" - tzn na pilocie 22 na wyświetlaczu 24 st dmucha wewnątrz cały czas lekko ciepełkim powietrzem (pare godzin) sprężarka cichutko sobie pracuje, w pomieszczeniu przyjemnie i fajnie jak miało być. Zdarza się oznacza że widziałem 3-4 takie przypadki. W większości albo dmucha do gorącego powietrza, albo stoi.

Klimatyzator 2 razy wyskoczył z błędami na panelu jednostki wewnętrznej - raz przy przełączaniu na tryb grzania pojawiło się na sekundę E4, a raz H5 albo HS - i tutaj już świeciło się niestety dość długo, przełączanie między trybami nic nie zmieniało, krótkie on/off też nie, ale wyłączenie go (z pilota na 30 może 60 sekund) zresetowało niejako błąd który do dziś się nie pojawił. Za to dziś przy próbie włączenia przyciskiem testowym wyświetlacz zgasł, choć całość reagowała na pilota, i ponownie dopiero kilka kombinacji włączenia wyłączenia z pilota/przycisku uruchomiło urządzenie.

Czy ktoś może spotkał się z taką pracą inwertera i mógłby coś doradzić?

Wydaje mi się że w trybie chłodzenia działał prawidłowo - tzn nie zauważyłem tego typu odchyleń, na manometrach zdaje się że widziałem jak ciśnienie się zmieniało (piszę zdaje się - bo wówczas nie zwróciłem uwagi na to - w ogólnym odczuciu było wszystko ok, więc nie było potrzeby) ale z drugiej strony słychać było jak sprężarka zwiększa/zmniejsza obroty - więc powinno być ok). Teraz ciężko przetestować.

Z poboru mocy wychodzi że pracuje z mocą nominalną (około - bo to tylko pomiar z Licznika prądu).

Z góry dodam że nie zajmuje się montażem klimatyzatorów zarobkowo (wciąż) choć powiesiłem już kilkanaście, to raczej robie to zgodnie ze sztuką, wliczając pompę próżniową, klucze dynamometryczne(choć to ostatno), manometry. Póki co na większość jednostek w zupełności wystarczało.

Za wszelkie uwagi będę zobowiązany.

Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa